• Pregleda: 3635

Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja

U subotičkoj Sinagogi obeležena je 72. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Drugom svetskom ratu. Prigodnim kulturnim programom kao i polaganjem venaca, odata je počast nevino stradalima u Holokaustu.
Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja

Komemoraciji su prisustvovale brojne zvanice – predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, načelnik Severno – bačkog okruga Dragi Vučković, predstavnici grada,  i brojnih jevrejskih opština iz Srbije,  Isak Asiel, glavni rabin u Srbiji, kao i Ašer Ostijan iz Jerusalima.

Deportacija  4000 subotičkih Jevreja u koncentracione logore širom Evrope tog kobnog 16. juna 1944. godine, zauvek je izmenila lice našeg grada. Većina deportovanih nije preživela, a danas u Subotici živi svega 250 pripadnika ove zajednice.

- „Subotica je na neki način zaustavljena u svom razvoju, naročito u privrednom sa tom deportacijom, odnosno uništenjem jevrejstva ovde u Subotici jer su Jevreji bili nosioci privrednog života između 1880. I 1940. godine. Subotica je izgubila neki elan, ne kažem da je to isključivo bilo zbog Jevreja, ali Jevreji su bili znatni deo onih koji su imali neku inicijativu i koji su radili na tome da ovaj grad bude na nekom prihvatljivom industrijskom, privrednom i kulturnom nivou“ istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine u Subotici.

Da bismo nastavili svoj put, moramo sačuvati uspomenu na žrtve i strahote koje su Jevreji preživeli, napomenuo je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice obraćajući se prisutnima.

„Sva ta muka i nepravda koju je ova zajednica preživela treba da služi kao zastrašujući primer i upozorenje svima nama koji živimo u ovom gradu da se suočimo sa ovim događajima i ne dopustimo da išta slično ponovi“ dodao je Maglai.

Dok se sećamo i žalimo stradale subotičke Jevreje, treba da se setimo da ta mala zajednica još uvek postoji u Subotici, jaka i ponosna, prkoseći zakonima prirode, rekao je rabin Ašer Ostrijan, ovogodišnji gost iz Jerusalima. Pravo priznanje odajemo danas ovoj maloj zajednici Jevreja u Subotici. Mi, Jevreji iz čitavog sveta, mi smo Jevreji  Subotice i vama danas odajemo čast, poručio je rabin Ostijan.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

9
stormwatch Odgovori
Strasno je i tuzno to sto se dogodilo tih godina. Nadam se iskreno da se istorija nece ponoviti, jer mnogi zli umovi u svetu danasnjice, zele upravo to.
Bunjevac 100% Odgovori
Tu su Madari odigrali glavnu ulogu i nikakvi forinti ih ne mogu oprati!
srbenda iz backe topole Odgovori
Ne daj Boze, .....NIKADA VISE.. da nam se ne ponovi ni slicno..... Braco nasa po, MUKAMA.
Bunjevac 100% Odgovori
stormwatch-Samo ti bolje cuti,ti si na strani onih sto su cinili zlicine,pokrij se usima bice ti bolje.
Rom Odgovori
Malo dramatizuju jevreji ko i obicno mi romi se nikad nismo u javnosti rijalitovali ali da najstrasniji zlocin ikadq madjara i nrmaca i to nesme da se zaboravi .
SidV76 Odgovori
Ivan Odgovori
Bunjevac 100% .... bolje je tebi da se pokriješ ušima, pišeš gluposti, samo piskaraš, potpiruješ vatru. Osvrni se na sekundu oko svoje ose i počni čistiti svoja go..na, prvo pometi u svom ataru pa ona kritiziraj. Da ... mađari i nemci, a svi vi ostali nemađari ste posmatrali sa strane, štitili svoje guzice. SRAMOTA JE TO ,Bunjevac 100% SRAMOTA. A za koga ste se ondak borili?
Safet Odgovori
Stromwac je zagovornik upravo losih dela protiv srpskog naroda i covek bez mozga
Bunjevac 100% Odgovori
Moji preci i ponosni Bunjevci su se borili kratko i jasno za Srbiju.Braca uvek i uvik zajedno!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.