Komentara: 9
Pregleda: 4093
Foto

Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja

16.06.2016. u 17:29h
Izvor: TV Subotica
U subotičkoj Sinagogi obeležena je 72. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Drugom svetskom ratu. Prigodnim kulturnim programom kao i polaganjem venaca, odata je počast nevino stradalima u Holokaustu.
Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja

Komemoraciji su prisustvovale brojne zvanice – predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, načelnik Severno – bačkog okruga Dragi Vučković, predstavnici grada,  i brojnih jevrejskih opština iz Srbije,  Isak Asiel, glavni rabin u Srbiji, kao i Ašer Ostijan iz Jerusalima.

Deportacija  4000 subotičkih Jevreja u koncentracione logore širom Evrope tog kobnog 16. juna 1944. godine, zauvek je izmenila lice našeg grada. Većina deportovanih nije preživela, a danas u Subotici živi svega 250 pripadnika ove zajednice.

- „Subotica je na neki način zaustavljena u svom razvoju, naročito u privrednom sa tom deportacijom, odnosno uništenjem jevrejstva ovde u Subotici jer su Jevreji bili nosioci privrednog života između 1880. I 1940. godine. Subotica je izgubila neki elan, ne kažem da je to isključivo bilo zbog Jevreja, ali Jevreji su bili znatni deo onih koji su imali neku inicijativu i koji su radili na tome da ovaj grad bude na nekom prihvatljivom industrijskom, privrednom i kulturnom nivou“ istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine u Subotici.

Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja

Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja

Da bismo nastavili svoj put, moramo sačuvati uspomenu na žrtve i strahote koje su Jevreji preživeli, napomenuo je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice obraćajući se prisutnima.

„Sva ta muka i nepravda koju je ova zajednica preživela treba da služi kao zastrašujući primer i upozorenje svima nama koji živimo u ovom gradu da se suočimo sa ovim događajima i ne dopustimo da išta slično ponovi“ dodao je Maglai.

Dok se sećamo i žalimo stradale subotičke Jevreje, treba da se setimo da ta mala zajednica još uvek postoji u Subotici, jaka i ponosna, prkoseći zakonima prirode, rekao je rabin Ašer Ostrijan, ovogodišnji gost iz Jerusalima. Pravo priznanje odajemo danas ovoj maloj zajednici Jevreja u Subotici. Mi, Jevreji iz čitavog sveta, mi smo Jevreji  Subotice i vama danas odajemo čast, poručio je rabin Ostijan.

Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja

Izvor: TV Subotica
Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4093
Povezane teme

sinagoga

jene maglai

subotička sinagoga

dragi vučković

jevrejska opština

jevrejska zajednica

jevreji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.