• Pregleda: 3593

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Učesnici rasprave ukazali su na potrebu uređenja oblasti prostornog planiranja i urbanizma, kao i većeg broja građevinskih inspektora.
Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

Zakona o planiranju i izgradnji donet je 2014. godine, a prema rečima Aleksandre Damnjanović, državne sekretarke u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, osnovna ideja za izmenu ovog zakona jeste da se uredi oblast prostornog planiranja i urbanizma, koja je vrlo značajna.

- Po brzini izdavanja dozvola, Srbija je na biznis listi Svetske banke na 10. mestu u svetu, a to smo uspeli jer smo uveli elektronsku građevinsku dozvolu. Analogno tome, pokušavamo da i u oblasti urbanizma i prostornog planiranja uvedemo što više elemenata elektronskog upravljanja. Dakle, govorimo o skraćivanju vremena potrebnog za izradu jednog planskog dokumenta. Želimo da ubrzamo početni korak, jer dozvolu ne možete dobiti ukoliko nemate plan na osnovu koga ćete izvući osnovne elemente i urbanističke parametre - rekla je Damnjanović, dodajući da je drugi cilj izmene zakona unapređenje postojećeg softvera za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, uvođenjem novih ili unapređenjem postojećih funkcionalnosti.

Ona je ukazala i na problem nedostatka građevinskih inspektora, te da će biti neophodne veoma jake mere u sektoru njihove nadležnosti. 

- Na osnovu analiza koje smo radili, došli smo do zaključka da neke opštine imaju nedovoljan broj građevinskih inspektora i da je to u direktnoj vezi sa brojem bespravno izgrađenih objekata. Iako u našoj zemlji još uvek važi propis o zabrani novog zaposlenja, pokušaćemo da kroz ovaj zakon to promenimo, jer smo građevinskim inspektorima dali mnoge nadležnosti i povećali im obim posla, dok je njihov broj ostao isti - objasnila je državna sekretarka u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da je potrebno više građevinskih inspektora, složio se i Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, koji je istakao da je situacija sa izdavanjem dozvola u našem gradu dobra, o čemu govori i nagrada koju je Subotica dobila prošle godine, za najbolju lokalnu samoupravu u brzini izdavanja građevinskih dozvola.

- Težište ovog zakona nije toliko na dozvolama, koliko je na oblasti prostornog planiranja i unapređenja procedure donošenja planova generalne i detaljne regulacije. Postoje veoma dobri predlozi, a postoje i predlozi na koje želimo da skrenemo pažnju sa primerima iz prakse, te na koji način oni mogu da se unaprede. Nadamo se da ćemo u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva uspeti da iznesemo svoje stavove i one za koje mislimo da su od interesa za lokalnu samoupravu - istakao je Radivojević.

Tekst Nacrta zakona dostupan je na stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu e-uprave. Javna rasprava će trajati do 6. februara, do kada se mogu dostaviti primedbe, predlozi i sugestije.

Dodatak:

- Nacrt Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji
- Obrazloženje Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
AlwaysUltra Odgovori
Grad je prepun višegodišnjih te višedecenijskih ruševina zaraslih u džungle , na svaki kilometar takoreći. Zadnje stvari su ovde izgradili Madjari za svoje vladavine. Zar nije onda potpuno blesavo i van svake pameti , blago rečeno , hvaliti se nekakvim prvim mestima na nekakvim listama , kada to veze sa realnom vezom nema ?? Ovde osim laganja više ne postoji drugi vid komunikacije ...
Imre Odgovori
Ajaj sve što je dobro bilo sve ste razjebali
farkas Odgovori
Dali gradonacelnik ima dozvolu za onu kucu sa bazenom sto gradi? Ako nema,daj te mu pod hitno.Za ono sto gradi po CG tamo i netraze.
Realan Odgovori
Demagogija je usavršena do krajnjih granica. Šteta što ih je*e samo jedna sitnica. Rezultati.
jozo bubnjar Odgovori
Znaci, akcenat je, ustvari, na "zaposljavanju" jos vise partijskih "gradj. inspektora"... pff
Patrik Odgovori
Ooo gradski oci ne planirajte molim Vas više ništa, iselili ste pola Subotice u inostranstvo!
Newman Odgovori
Hehe vi da pričate o planiranju??? Pa oduvek se znalo da od Austro-Ugarske pa na ovamo vi veze nemate sa planiranjem sem u slučajevima kada se planira vaša LIČNA korist. Radeći u građevini bio sam svedok lepog "planiranja" a verujem i da sada to "planiranje" ide istim putem. Šteta što samo malog čoveka uterujete u okvire zakona,ostali koji znaju kako se "planira" grade kako hoće i koliko hoće...nebo(novci) im je granica.
Luka Odgovori
Osmanlije se vratile brže nego što smo mislili.
Bakic Odgovori
Covece,ni vece lazi ni iskrenijih komentara.Covece pa u Subotici nemate normalni trotoar a kamoli gradjevine.Subotica je kompletno septicka jama.Ruzna,obogaljena,napustena i razrusena.Ako je to rezultat onda su svi koji su do sada vladali Suboticom vrhunski eksperti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.