Komentara: 9
Pregleda: 4346
Foto

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

25.01.2018. u 13:14h
Izvor: Subotica.com
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Učesnici rasprave ukazali su na potrebu uređenja oblasti prostornog planiranja i urbanizma, kao i većeg broja građevinskih inspektora.
Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

Zakona o planiranju i izgradnji donet je 2014. godine, a prema rečima Aleksandre Damnjanović, državne sekretarke u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, osnovna ideja za izmenu ovog zakona jeste da se uredi oblast prostornog planiranja i urbanizma, koja je vrlo značajna.

- Po brzini izdavanja dozvola, Srbija je na biznis listi Svetske banke na 10. mestu u svetu, a to smo uspeli jer smo uveli elektronsku građevinsku dozvolu. Analogno tome, pokušavamo da i u oblasti urbanizma i prostornog planiranja uvedemo što više elemenata elektronskog upravljanja. Dakle, govorimo o skraćivanju vremena potrebnog za izradu jednog planskog dokumenta. Želimo da ubrzamo početni korak, jer dozvolu ne možete dobiti ukoliko nemate plan na osnovu koga ćete izvući osnovne elemente i urbanističke parametre - rekla je Damnjanović, dodajući da je drugi cilj izmene zakona unapređenje postojećeg softvera za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, uvođenjem novih ili unapređenjem postojećih funkcionalnosti.

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

Ona je ukazala i na problem nedostatka građevinskih inspektora, te da će biti neophodne veoma jake mere u sektoru njihove nadležnosti. 

- Na osnovu analiza koje smo radili, došli smo do zaključka da neke opštine imaju nedovoljan broj građevinskih inspektora i da je to u direktnoj vezi sa brojem bespravno izgrađenih objekata. Iako u našoj zemlji još uvek važi propis o zabrani novog zaposlenja, pokušaćemo da kroz ovaj zakon to promenimo, jer smo građevinskim inspektorima dali mnoge nadležnosti i povećali im obim posla, dok je njihov broj ostao isti - objasnila je državna sekretarka u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

Da je potrebno više građevinskih inspektora, složio se i Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, koji je istakao da je situacija sa izdavanjem dozvola u našem gradu dobra, o čemu govori i nagrada koju je Subotica dobila prošle godine, za najbolju lokalnu samoupravu u brzini izdavanja građevinskih dozvola.

- Težište ovog zakona nije toliko na dozvolama, koliko je na oblasti prostornog planiranja i unapređenja procedure donošenja planova generalne i detaljne regulacije. Postoje veoma dobri predlozi, a postoje i predlozi na koje želimo da skrenemo pažnju sa primerima iz prakse, te na koji način oni mogu da se unaprede. Nadamo se da ćemo u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva uspeti da iznesemo svoje stavove i one za koje mislimo da su od interesa za lokalnu samoupravu - istakao je Radivojević.

Tekst Nacrta zakona dostupan je na stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu e-uprave. Javna rasprava će trajati do 6. februara, do kada se mogu dostaviti primedbe, predlozi i sugestije.

Dodatak:

- Nacrt Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji
- Obrazloženje Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji

Izvor: Subotica.com
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 4346

Povezana vest

Povezane teme

velika većnica

građevinska dozvola

javna rasprava

predrag radivojević

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

zakon o planiranju i izgradnji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.