Komentara: 7
Pregleda: 1908
Foto

Održana ekološka radionica za đake u Mini Jugoslaviji

26.11.2020. u 10:25h
Izvor: Subotica.com
Prostor 4. Mini Jugoslavije bio je domaćin srednjoškolcima koji su učestvovali u ekološkoj radionici i učili o cirkularnoj ekonomiji, ekološkom preduzetništvu i važnosti separacije komunalnog otpada.
Održana ekološka radionica za đake u Mini Jugoslaviji

Radionicu je organizovalo Udruženje "Koncept: Ekologija-Energija-Ekonomija" koje se bavi održivim razvojem, a sve je deo projekta koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Namera je podizanje svesti građana, a u njoj učestvuju srednjoškolci kao budući nosioci društva.

- Akcenat je na komunalnom otpadu i njegovoj separaciji na mestu nastanka, što znači da ljudi  u svom domaćinstvu najlakše mogu da izvrše odvajanje otpada. Prema sadašnjem načinu funkcionisanja, otpad se baca u jednu kantu, on se izmeša i zaprlja, nosi jednim vozilom na sanitarnu deponiju u Subotici i Regionalnu deponiju - ističe Zoran Gabrić, član Udruženja. - Dok imamo ovakav sistem koji nije celokupno razrešio logistiku, transport i razdvajanje otpada, važno je da podižemo svest da mladi ljudi promene način razmišljanja ne samo o separaciji, nego i razviju kreativnost i inovativnost. Njihov zadatak je bio da osmisle bar element sistema za upravljanje otpadom, odnosno adapter na postojeću kantu, kojim će smanjiti volumen otpada.

Održana ekološka radionica za đake u Mini JugoslavijiOdržana ekološka radionica za đake u Mini Jugoslaviji

U projektu, koji je trajao tri meseca, učestvovalo je 27 đaka, devet grupa sa po tri člana, iz svih škola u Subotici i okolini. Oni su dali svoje predloge i sada s nestrpljenjem čekaju proglašenje pobednika. Ekipa "Tri musketara" napravila je presu za plastiku, a po rečima člana ekipe Aleksandra Pintera, učenika Tehničke škole "Ivan Sarić", tokom radionice naučili su više o recikliranju i vrstama otpada.

- Veoma me zanima ekologija i na ovoj radionici sam naučio više o papirnoj, kartonskoj, plastičnoj i drugim vrstama ambalaže. Napravili smo presu koja, pomoću zupčanika i poluge, melje plastiku - objašnjava Aleksandar.

Održana ekološka radionica za đake u Mini Jugoslaviji

Izvor: Subotica.com
Ekološka radionica Ekološka radionica Ekološka radionica Ekološka radionica Ekološka radionica Ekološka radionica Ekološka radionica Ekološka radionica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 1908
Povezane teme

mini jugoslavija

ekologija

reciklaža

zaštita životne sredine

upravljanje otpadom

radionica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.