• Pregleda: 7191

Održana ekološka akcija „Zajedno za jezero Palić“  

U organizaciji Fondacije „Ana i Vlade Divac“ danas je organizovana ekološka akcija čišćenja priobalja jezera Palić. Pored zaštite životne sredine, akcija je za cilj imala i druženje lokalnog stanovništva i migrantske populacije.
Održana ekološka akcija „Zajedno za jezero Palić“   

Ekološko volonterska akcija deo je projekta pod nazivom „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“ koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac  uz finansijsku podršku USAID-a.

- Cilj akcije za „Zajedno za Palić“ je promovisanje solidarnosti i toleranciju između migranata i lokalnog stanovništva. Želja nam je bila da očistimo prostor oko Prihvatnog centra, da ga oplemenimo jer taj prostor  koriste migranti koji su ovde a i lokalno stanovništvo - kaže Miloš Živković iz Fondacije  „Ana i Vlade Divac“.

U akciji sakupljanja čvrstog otpada učestvovalo je oko četrdesetak Subotičana i migranata, a podršku su  pružila i javna preduzeća, četiri  udruženja za zaštitu životne sredine, kao  i Kancelarija za mlade sa svojim volonterima.

- Pridružili smo se akciji, jer smo ekološki osvešćeni, ekologija je vrlo cenjena u našem gradu. Ova akcija bi trebalo da osvesti narod da migranti koji ovde borave nisu stranci koji ne mogu da sarađu sa nama. Želeli smo da se družimo, ali i da očistimo prostor koji okružuje njihov Prihvatni centar. Smatrali smo da sa našim ljudstvom treba da se priljučimo akciji - kaže Hrvojka Stantić iz JP „Palić- Ludaš“ i dodaje bi  sledećom akcijom  trebalo da bude obuhvaćeno čišćenje vode.

U okviru projekta  ,,Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“  realizovano je i podizanje kapaciteta Narodne kuhinje u Subotici, opremanje Štaba za vanredne situacije Grada Subotice, kao i nekoliko donacija socijalnim i obrazovnim ustanovama u našem gradu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
kaja Odgovori
Da li su i gospodin Divac i gospoja Divac ucestvovali u akciji?
pitbull Odgovori
propaganda za migraciju. malo po malo i nama ce ih nagurati!
Građanin Odgovori
Ovo je krajnje neozbiljno.Na hiljade "nazovi zaposlenih " u javnim preduzećima ,po ceo dan lelemudaju za debelu lovu a ovi volonterski rade .Svašta.
Domaća slanina Odgovori
Uvaljuju nam migrante na kvarno. Šta će nam sad i oni , London, Lil. Shvatate li vi ljudi šta oni rade i s kime tikve sade, to je za nas veoma ozbiljna pretnja, kakvo crno zblžavanje s njima, žive na zapadu četiri pet generacija pa se i dalje vode srednjevekovnim zakonima. Ovaj naš tzv gospodar je nedavno bio kod Anđe, a nije nam rekao zašto. Pogađajte.
pajo Odgovori
A dali je neko i ovo pocistio?
Nena Odgovori
Sada ih upregnuti da očiste i ostale delove grada
prozivka Odgovori
A gde su sada "oni koji jedini vode brigu o ekologiji u Subotici"? Da ne kažem.. Zeleni Subotice.. Uh, pa oni su s autobusima išli za BG da se poklone i kliču vođi! Ma, nema veze, važno je da daju podršku SNS da bi im lider mogao da postane direktor u Vodovodu i da bude odbornik i da.. Vi ostali, ćlanovi, idite i čistite za emigrantima. ON će već izdati saopštenje, ne brinite!
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Trenutna saradnja sa migrantima koju kao potrebu pominje Hrvojka Stantić, pogotovo sa onima na "privremenom radu" po okolnim vikendicama, salašima...je na bezbednosnom drž' ne daj nivou, a kao takav obrnuto srazmeran prohodnosti ka željenim zapadnim destinacijama.

Ako se još i može razumeti, a ovim ili onim razlozima donekle i pravdati pomenuta pani -stani situacija, za odnos lokalne samouprave i JP "Park Palić" prema turističkom delu Palića slično se ne bi moglo reći! Jer, ne samo da godinama unazad izostaju akcije većeg obima, nego i kampanjskog tipa poput ove. Tim upitnije, što bi volonteri sa logističkom podrškom lokalnih JP-a pride, imali i šta i gde. Jedino volja nije pod znakom pitanja - nema je!
Nenad Odgovori
Vi sto kuckate ove komentare mogli bi malo da zasucete rukave i uradite nesto pametno u svom zivotu
Alisa u Zemlji čuda
'Ajde, Nešo, leba ti, obnaroduj pučanstvu tvoj cenjeni doprinos za opšte dobro. Ako se, pak, svodi isključivo na pisanje komentara što drugima neargumentovano spočitavaš, onda mora da si huncut, koga je babica očekivala na jednom izlazu, a pojavio se na drugom, obližnjem? Nego, ako si voljan, daj da sa mobilnim metlama i lopatama zaređamo npr. po zapuštenim bus-stajalištima i za sopstvenu dušu ih uredimo. Za sada. Alo!...Alo, Nešo, javi se! - Ništa. To sam i mislio.
Nenad
Alisa, ne davi i ne tupi u prazno...
Alisa u Zemlji čuda
Neša: "Ogledalce, ogledalce moje, najveći tupadžija na svetu ko je? Onaj, Nenade, ko neargumentovano kritikuje druge!
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Ono što su A. Ajnštajn, savremenik Stiven Hoking...ali i drugi zagovornici naučne fantastike među kojima i moja malenkost pride tek pretpostavljali, i pre je za rubriku "Verovali ili ne", ovih dana je "verifikovano" od strane poštovane Hrvojke Stantić iz JP "Palić - Ludaš". A to je, postojanje paralelnih univerzuma, a sledstveno toj "činjenici" i dve - Subotice!? Jedna čista, uređena, sa "ekološki osvešćenim sugrađanima", barem kako tvrdi dotična gđa-ica, i druga sa manje svesnim pučanstvom i budi bog s nama okruženjem, po čijim stazama i bogazama štrapaciram-o eto već toliko godina.

U toj drugoj, stvarnoj, suđenoj svima nama, i biva da nam fondacija sa strane organizuje akciju-e uređenja vlastite sredine. Pa, čak se i tada, sa sve angažovanjem inih JP-a, 4 /četiri/ udruženja, Kancelarije za mlade i petnaestak uslovljenih "sugrađana", okupilo odabrano društvo od tek njih četrdesetak!? Baš opšte - svesni doprinos poput minulog ČAK 1 /jednog!/ sata za planetu!?
Građanin Odgovori
Hrvojka ,vi , tvz. zaposleni u Palić Ludaš uzimate debele pare od poreskih obveznika i vi ste u obavezi da očistite svki pikavac u krugu jezera ,sada ste prebacili odgovornost na ove nesretnike ,e neka ste , i treba i oni kao i vi žive na naš račun .Ali da neko od građana Subotice volonterski radi vaš posao ,taj u najmanju ruku nije normalan .Pored vas ovaj posao treba da obavljaju i nosioci socijalne pomoći i pomoći zbog nezaposlenosti kao i zaposleni u opštinskoj administraciji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.