Komentara: 14
Pregleda: 4163

Održana "Dužijanca malenih 2013"

08.07.2013. u 14:58h
Izvor: subotica.rs
U okviru šeste po redu „Dužijance malenih”, koja se 6. i 7. jula održava u Subotici, danas su u Velikoj većnici Gradske kuće mali bandaš i bandašica, Marko Bašić Palković i Nina Crnković, predali zameniku gradonačelnika Blašku Stantiću hleb od ovogodišnjeg žita. „Dužijanca malenih 2013” jedna je od dvadesetak manifestacija u okviru programa obeležavanja tradicionalne žetvene svečanosti „Dužijance”, koja se ove godine održava po 103. put.
Održana "Dužijanca malenih 2013"

Obraćajući se učesnicima „Dužijance malenih” - deci iz 16 kulturno-umetničkih društava iz Subotice i naše zemlje, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, brojnim gostima i organizatorima manifestacije, Blaško Stantić je rekao da je „Dužijanca“ tradicionalna svetkovina koja se organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. On je izrazio zadovoljstvo što se „Dužijanca malenih 2013” organizuje po šesti put i ocenio da je održavanje kontinuiteta te manifestacije veoma značajno za budućnost „Dužijance”.

- ’Dužijanca malenih’ je manifestacija kojom mališani čuvaju običaj zahvale Bogu za plodove truda i uče o njemu. To je, ujedno, i manifestacija koja otvara mogućnost da deca zavole taj lep drevni žetveni običaj i da, kad odrastu i budu svesniji svoje kulture i korena, rado učestvuju i u proslavi „Dužijance“. Verujem da će učesnici ’Dužijance malenih’ iz našeg grada i okolnih naselja u budućnosti umeti da vrednuju tradiciju svog naroda i čuvaju delo svojih predaka, istakao je, između ostalog, Stantić.

On je kazao da se „Dužijanca“ u Subotici svake godine slavi od 25. aprila do poslednje nedelje avgusta. U početku je svaka porodica put žita od zrna do hleba slavila posebno i u crkvi blagosiljala i zahvaljivala na darovima zemlje, rekao je Stantić, i dodao da 1911. godine sveštenik Blaško Rajić porodičnu „Dužijancu“ uvodi u svodove crkve i da od tada bandaški par obavlja časnu dužnost u crkvenim obredima sve do danas.

- Kada je, 1993. godine, ’Dužijanci’ dat sasvim novi oblik i jedinstven sadržaj na nivou grada, spajanjem tzv. gradske i tzv. crkvene ’Dužijance’, ona postaje duhovno-religiozna i kulturno-stvaralačka manifestacija, podsetio je Blaško Stantić.

Uoči današnje svečanosti u Gradskoj kući, učesnici „Dužijance malenih“ prisustvovali su svetoj misi u katedrali Svete Terezije Avilske, a održana je i povorka kroz grad. U okviru „Dužijance malenih“, za mališane je juče bio organizovan izlet i etno-radionica na salašu Bele Ivkovića u Maloj Bosni, a uveče, na Trgu slobode, folklorno veče i predstavljanje malog bandaša i bandašice.

U okviru obeležavanja „Dužijance“, u subotu, 13. jula, na salašu Albe Stipića, u Maloj Bosni, organizuje se takmičenje risara. Centralna svečanost u okviru proslave „Dužijance 2013” održaće se 11. avgusta (nedelja), kada će se, između ostalog, nakon svečane povorke kroz grad na Trgu slobode gradonačelniku predati hleb od novog žita.

Izvor: subotica.rs

Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba

Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba Dužijanca malenih 2013 - predaja hleba
Pogledaj ostale fotografije

Dužijanca malenih 2013

Dužijanca malenih 2013 Dužijanca malenih 2013 Dužijanca malenih 2013 Dužijanca malenih 2013 Dužijanca malenih 2013 Dužijanca malenih 2013 Dužijanca malenih 2013 Dužijanca malenih 2013
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4163
Povezane teme

dužijanca malenih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.