• Pregleda: 8848

Održana debata Istinomera - opozicija "protiv" aktuelne vlasti

Juče popodne u Art bioskopu "Lifka" održana je debata predstavnika dve opozicione političke stranke SNS i SMN, a sa druge strane dve najveće pozicione (vladajuće) političke stranke SVM i DS. Prestavnici koji su uzeli učešće su Gradonačelnik Modest Dulić (DS), Jene Maglai (SVM), Ilija Maravić (SNS) i Đula Laslo iz Pokreta mađarske nade (PMN). U debatu se uključio i veći broj prisutnih građana sa pitanjima iz raznih sfera društva. Kompletan snimak snimak debate možete da pogledate u nastavku.
Održana debata Istinomera - opozicija "protiv" aktuelne vlasti

Prostor koji je određen za ovo dešavanje bio je izuzetno posećen, pa otuda i malo čudi zašto za ovu priliku nije obezbeđen veći prostor koji bi omogućio veći broj prisutnih i možda još konkretniju diskusiju. Ekipa sajta subotica.com je kao i uvek naravno bila u centru dešavanja i tako vam i nudimo video snimak kompletne debate, koju možete da pogledate ispod samog teksta.

Moderator ove debate, u sklopu serijala "Istinomer" bila je Suzana Trninić, novinarka B92, poznatija široj javnosti kao voditeljka emisije "Kažiprst".

Preliminarno je zamišljeno da u debati pred građanima Subotice učestvuju ravnomerno dve najveće opozicione i dve pozicione (vladajuće) stranke, ali u samom početku se taj odnos promenio, a rezultat toga je bio da je Jene Maglai, predstavnik SVM-a, kao član vladajuće koalicije (druga po veličini, odmah iza DS-a) imao stav opozicije i tako kritikujući od samog početka aktuelno stanje i preotekli period od osam meseci, potvrđujući još jednom nejedinstvo dve najveće političke stranke na lokalnom nivou.

Ilija Maravić: U Subotici se ništa značajno nije desilo da bi moglo istaći kao nešto pozitivno - u Subotici se i dalje loše živi kao što se živelo i pre, u Subotici skoro da nije došlo do promene vlasti u prethodnih 12 godina

Uvodnu reč su imali opozicioni predstavnici koji su iskoristili priliku da na samom početku oštro "udare" i prikažu stanje iz svog ugla gledišta, pri čemu su pomenuti između ostalog nezaposlenost, nerazvijenost, sumnjive privatizacije i naravno izveštaj Državnog revizora za budžet iz 2011. godine i niz nepravilosti odnosno nenamenskog trošenja gradskog budžeta od strane administracije tadašnjeg gradonačelnika Saše Vučinića. Opozicija je istakla i manjak razumevanja gradske vlasti za socijalne probleme građana, urbanističke i ostale građevinske aktivnosti.

Modest Dulić: Svi naši koalicioni partneri, ali i opozicija, treba aktivno da učestvuju u vlasti i daju konstruktivne predloge kako bi se aktuelni problemi rešili i čime bi se doneo bolji život građana i razvoj Subotice

Negativnoj oceni aktuelnog stanja i onoga šta se desilo u poslednjih 8 meseci od majskih izbora pridružio se i Jene Maglai, koji je na direktan način kritikovao aktuelnu vlast, čije je i sam učesnik, što je još u neku ruku iznenadilo gradonačelnika Modesta Dulića koji je u prvom krugu imao poslednji reč. Gradonačelnik je pre svega izrazio svoje blago iznenađenje da je odnos "protivnika" 3:1, aludirajući pri tome na stav i izrečene konstatacije predstavnika koalicionog partnera SVM-a, ali isto tako je argumentovao izneo svoje viđenje situacije, a između ostalog naveo da je Subotica po investicijama vodeći grad u regionu i da će najavljene, potpisane i delomično realizovane (o ovoj fazi) investicije stranih proizvodnih pogona doneti minimalno 4.000 radnih mesta (jedna deo i u 2013. godini) i dalji razvoj industrijske zone.

Posle serije pitanja koja su bila vezana za aktuelno stanje u gradu i malo političkih predstava, na red su došla "pitanja publike", koja su su se između ostalog ticala socijalnih i razvojnih tema mesnih zajednica i samih građana. Neka od pitanja su bila i urbanistički plan koji kako kažu "otima" građanima njihovu imovinu, zatim zapošljavanje politički nameštenog kadra u javnim preduzećima, imenovanje osuđivanih osoba na odgovorne pozicije u JP, kao i nekih drugih koji su pod u najamnju ruku rečeno istragom. Sva pitanja i odgovore možete da pogledate u prilogu ispod.

Puno problema, a malo vremena

Debata je završena posle sat i po vremena aktivne diskusije, a ostao je utisak da je suviše kratko trajalo i da je ostalo mnogo toga nerečenog, a sa time bi se sigurno složili pre svega sami građani koji očekuju odgovore na veliki broj pitanja.

Nadamo se da će neko na lokalnom nivou imati hrabrosti i odlučnosti da ovakve debate (suočavanja) nastave, ali da će tom prilikom eventualno pozvati veći broj učesnika pozicije i opozicije koji bi sa stručnog stanovišta dali odgovore na neka vrlo konkretna pitanja i aktuelne teme. Naravno interesovanja građana će biti očekivano veliko pa i ovakva dešavanja koja se tiču egzistencijalnih, a zatim i razvojnih tema, zahtevaju i veći prostor.

povezane teme

65
Ponosni Odgovori
Gradonacelnik je bio odlican,umereno i sa argumentima je odgovarao na sva pitanja! Najlakse je kritikovati,podrska
zVuk Odgovori
Samo se priča i priča ...
koper Odgovori
Percepcija je cudo, ne bih se bas slozio da je gradonacelnik bio odlican, a ni da imamo cime da se ponosimo kao grad.
Milihant Odgovori
Gradonačelnikovi odgovori su zasenili i činjenicu da je sala bila puna naprednjaka... Gospodin Maglai je pokazao koliko je nekorektan, nerealan i koliko su mu lične ambicije ispred svega, a kada treba da razgovara o konkretnim problemima i da predloži rešenja za najveće probleme Subotičana, on nema nikakvu ideju na koji način ih treba rešiti.
Milica Odgovori
Gradonacelnik se odlicno snasao, imao je odgovor na sve napade, mora se priznati, dobro organizovanih naprednjaka iz publike. A gospodin zelim da budem gradonacelnik po svaku cenu Maglai se upetljao u svoje neutemeljene prozivke i duboko licno nezadovljstvo te je utisak koji je ostavio bio u isto vreme iritirajuci, tuzan i smesan.
Mišljenje Odgovori
Najlakše je kritikovati. Opozicija jeste samo to i radila, nisu dali niti jedno rešenje za bilo koji problem u našem gradu. Smatram da je gradonačelnik jedini davao argumentovane odgovore. Nije lako, ali je vrlo očigledno da se dešavaju pozitivne promene.
rax Odgovori
cudno da se mali dulic vadi da je ds bio primoran da glasa za rusenje pozorista, a istovremeno kritikuje maglai, sto momentalno ne menja nista, iako je u poziciji. sto se dulic, tj. ds nije protivio rusenju, vms nije mogao sam tada da odluci. koje licemerje. maglai je najpametniji, najobrazovaniji politicar u su.
Kobescxak Odgovori
Ni ovi sto kritikuju, nisu bolji od kritikovanih.
Ronin Odgovori
47:11
Sonja Odgovori
Nesto se pomera u nasem gradu i zato podrska za gradinacelnika!! Mislim da bi najbolje bilo da DS i SNS sednu i dogovore sve,SVM nazalost zivi u proslosti a nama je potrebna buducnost
samsvojgazda Odgovori
Skromnim sredstvima budžeta i halapljivim politikantusima teško izaći na kraj. Vizija SVM samo da se dočepaju vlasti, imali su mnogo vremena pa srušili pozorište(sami), preprodali poslovne prostore.Sada Maglai napada kao opozocionar, tvrdim da on nije normalan da se povuče,Laslo Đula glupi debil,pa kako sa takvima u bilo kom pravcu krenuti.Pogledajmo se u ogledalo i zapitajmo,šta u stvari mi hoćemo kada cela zemlja grca u neimaštini.Konstruktivno razmišljanje i strpljenje
marko Odgovori
SVM opet ispadaju prevrtljivci.... hm..
su2012 Odgovori
svaka cast za gradonacelnika.treba sacekati da prode odredeni period i onda kritikovati novu vlast.ocigledno je da Maglai hoce da bude gradonacelnik i zato stalno podriva vladajucu koaliciju.SRAMOTA,SRAMOTA!!!
vasic Odgovori
*rax* očito da si u ratu sa pameću, Tebi je maglai najobrazovaniji i najpametniji,raspitaj se, ispričaće ti da je bolestan za vlašću,frustriran sa ozbiljnim traumama.Pričaće ti kako je nagradio svoje aktiviste za gubitak gradonačelnikog posta koji nikad nije ni mogao imati, ako već pišeš o pozorištu ipak neću ti napisati na koji način je svm ucenjivao DS na pokrajinskom nivou te famozne godine,Kasa >Kučera>SVM samo da sruše pa šta bude. Dulić koliko vidim pokušava da uradi nešto,koliko će uspeti,vreme će pokazati,ostavite čoveka pored njega je i gosp.KernŠolja pa neka rade svoj posao.Čim se SVM oslobodi Maglajija procvetaće i njima u Subotici
StefanP Odgovori
Žao mi je što SVM još uvek nije spreman da se odrekne čoveka kojeg je očigledno pregazilo vreme, a njegova prenaglašena ambicija da bude gradonačelnik tinja još od 2008. godine... Gospodine Maglai, ustupite svoje mesto nekom razumnom političaru iz stranke koja ipak jeste važan politički faktor u Subotici.
Milos Odgovori
Dezurni pisci komentara su vidim aktivni... koliko para dobijate za jedan komentar...? Sramotno organizovano pisanje komentara, jako ste nisko pali zuti...
ex Odgovori
Svi nešto foliraju,zataškavaju,jedino Laslo ima neku viziju o Suboticii vidi se da govori istinu.
Ubpok Odgovori
Pozdravi za zutu kuhinju,kak ste organizirani,ljubi vas majka :)
skarlet Odgovori
Da se ne lažemo,građani Subotice ne žele da ih i dalje vodi stranka koja je besramno i bahato pokrala ovaj grad.Građani žele da se odgovorna lica privedu pravdi ,a ne da ih abolira gradonačelnik iz njihove stranke.
vasic Odgovori
*Milos* lično nisam ni žut niti sam član ijedne partijske svite,Maglai nije vredan za poduži divan,crne advokatske rabote sa prethodnim vlastodršcima iz SVM-a,pa i on je u famoznoj lopovskoj dolini,ambiciozan ali bez srca i znanja za dobrog rukovodioca.Ako se sretneš s njim u sitiju zna li dobar dan da izusti?Godinama obećava a ni najbližima ne učini,a hoće biti gazda,za to treba sazreti. Manite se ćoravih upisa o dežurnim i plaćenim bloggerima
Objektivan Odgovori
Moje mišljenje i pitanja za sve, krenut ću redom: gospodine Duliću dali je moralno kada neko ima odličnu platu iznad svih proseka dozvoljava sebi da mu gradska uprava plaća naoćare.Gospodine Maroviću građanima Subotice je dosta priča, vaši su na vlasti 8 meseci , ni jedna korupcija kriminalna radnja nije izišla na videlo što se tiče opljačkanih privatizovanih firmi,apsalutno ne spominjete barem ovih sedam privatizacija što je podnelo UG Solidarnost :Agrokombinat,Sever,Ikom,Mladost,Vagar,Livnica,Medopgodukt koje je predsednik Tomislav Nikolić prihvatio da se ispita,nikada nisam čuo iz vaših usta ili gospodina Radića da ih pominjete,a sada je bilo i vreme i mesto, to građani očekuju od vas. Gospodine Maglai,znam da ste Vi jedini političar koji je sa visoke funkcije predsednika skupštine sami dali ostavku i otišli 2009 u opoziciju kada više niste mogli da nađete zajednički jezik sa uvaženim "ekonomistom " "uspešnim" gradonačelnikom Sašom Vučenićom (koji je delio pare siromašnih građana,poreskih obveznika i kapom i šakom),zašto i sada to ne učinite ,nemojte čuvat Pastorova leđa on to nije zaslužio ,Pastoru je stalo samo do vlasti,njega građani ne interesuju, kao što i Kasu građani nisu interesovali vreme je pokazalo. Poštovani gospodine Đula , vama jedino zameram vašu nestrpljivost i po nekad neumesan ispad (mislim na ono polivanje ,stvarno nije bilo na mestu) ali sam siguran da sve što iznesete 90% građana deli vaše mišljenje. Hvala sajtu što smo mogli pratiti ovakvu tribinu.
Poznanica Odgovori
Sonja@ Pričaš pozitivno za DS jer ti je obezbeđen posao, ja ne delim tvoje mišljenje jer sm na birou,možda da i ja imam mamu u javnom preduzeću bih pričala kao ti.
Sonja Odgovori
@milos prvo se raspitaj koliko tvoj strucnjak Gojko ima u NIS pa onda pitaj mene koliko sam dobila,nisam dobila nista a za razliku od tebe ja imam mozak i mogu da razmisljam,ti si verovatno do juce nosio Seseljev bez i drzao na glavi kokardu,u tome je razlika,skinuli ste to sa Vas ali mozak Vam je ostao isti,PITAJ SAAVETNIKA GOJKA KOLIKO PRIMA MESECNO U NISu??? Kada cujes bice te sramota
mladost Odgovori
Stefan P@ Da poznaješ gospodina Maglaia nikada ne bih mogao da napišeš ovakvu konstataciju, ovakav Političar kao Gospodin Maglai je retkost,dobro bi bilo kada bih ih bilo više, sigurna sam da ovakva situacija ne bih bila u Subotici, Gospodin je jedini koji je dao ostavku na predsednika skupštine, za razliku od mnogih političara koji se grčevito otimaju,tuku za fotellje.Gospodin Maglai je pravnik Advokat ima svoj posao,a ne kao ovih sa kupljenim diplomama parama poreskih obveznika,koji nemaju ni znanje ni zvanje.
rax Odgovori
ja nisam kritikovala dulica, smatram da moze da predstavlja suboticu i drago mi je da imamo gradonacelnika, koji je suboticanin i obrazovan - ne moramo ga se stideti.
medjutim to sto sam ja ovde napisala svi su mogli cudi i stojim iza mog komentara. on kritikuje maglai, a i sam (ds) je bio u istoj situaciji. ocito da ds tada nije bio tako mocan koalicioni partner da se suprostavi rusenju pozorista, kao sto sada vms nema moc odlucivanja.
Kico Odgovori
Koliko je gospodin Maglai uzeo novca na transakcijama oko preuzimanja zemljišta za Metro ili zemljišta za izgradnju pumpi na autoputu?
Kada to saopšti javnosti, onda može da priča o poštenju...
skarlet Odgovori
Ne pamtim kada sam videla ovako dobru pozorišnu predstavu ,moram priznati da sam se na momente i nasmejala.

Gradonačelnik brani bivšeg gradonačelnika rečima da je samo nastavio tradiciju svih bivših gradonačelnika Subotice,hoće reći-nastavio je da radi u ineresu samoga sebe i svoje bahate svite.Građani očekuju da gospodin odgovara pravno i zakonito za ono šta je radio (po tradiciji) i da se tome već jednom stane na kraj i ukine ta sramna tradicija.

Izrekao je i još jednu istinu:na funkciju rukovodioca ne može da konkuriše lice koje je osuđivano,a svi znamo ko je i kada i koga postavio na rukovodeće mesto(i dan danas).

Gradonačelniče,hvala što ste sada i Vi potvrdili ono što građani znaju .
dunja Odgovori
Bila sam na tribini, i zato molim prirucnik od gospodina gradolnacenika, zelim i ja da naucim tako dobro da govorim neistinu, da ne kazem l....m, a da ne trepnem. Mislim da to nikad necu moci, [*...*]
Ronin Odgovori
sto se tice subotice,ovaj grad se nece mrdnuti dok je DS na vlasti jer ce sve ici u korist D G - u (moram pisati ovako jer me cesto subotica.com cenzurise nzm iz kog razloga kada nikada nisam nista vulgarno napisao) sta god da se proba pokrenuti da li u pitanju gradnja i slicno odma ce se umesati D G company,tako da dok su Dulici na slobodi nema spasa ovom gradu.E sad sto se tice SNS ista prica,odma da objasnim da nisam clan ni jedne partije bio niti nameravam da budem,sve kritikujem iz perspektivne nekog ko je stranacki neutralan,SNS ima trenutno dobrog vodju,mislim naravno na Vucica ali dzaba to kada imaju debile na gradskim funkcijama.Radic obicni brdjanin koji se sisao sa planine sa uflekanom kosuljom dosao da pricao o politici i boljoj buducnosti.Nema koristi i od njega dok se ne postavi neko strucnije i obrazovanije lice na vrhu SNS u Subotici.A sto se tice SVM gospodo moja vi ste razlog jedan od razloga zasto ljudi u subotici nemaju poslove.svelo se na to da za jedan sprski grad da bi dobio posao moras znati srpski i madjarski,dok u segedinu koliko znam ne pricaju srpski.a drugo dok je vas Jozef Kasa bio na vlasti pokrao je i boga i oca,jedan od aktera koji je sprecavao zavrsetak gradnje bazena iza dudove,koje je sprecavao gradnju akvaparka na palicu .Trebalo bi sve stranke cije su vodje imale ikakve veze sa kriminalom kao sto sada izlazi na videlo da se lepo sklone i da cute.....ali onda nebi imali ni jednu stranku na vlasti.
rax Odgovori
ajde kico, molim te reci koliko je para uzeo maglai, mene bas interesuje, gde mogu da proverim to sto ti ovde pises? bas me interesuje ove klevete, ne sto se maglai tice, vec ukupno svih politicara. ja novac nisam videla, ali zato vidim neke druge stvari, pa se pitam odakle uzimaju ti polupismeni politicari, sa kupljenim i nekupljenim diplomama novac i bogatstvo. meni nije poznato (mozda ne znam) da je zbog maglai iko ostao na ulici, a u nasem gradu ima jako puno mutnih tipova i politicara, koji su bezskrupula izbacili na hiljade ljudi na ulici. nemoj mi reci samo da je za to kriv kucera i kasa, jer to ni jedan normalan (sa prosecnim iq-om nece poverovati).
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.