Komentara: 65
Pregleda: 9495
Video
Foto

Održana debata Istinomera - opozicija "protiv" aktuelne vlasti

14.02.2013. u 09:43h
Juče popodne u Art bioskopu "Lifka" održana je debata predstavnika dve opozicione političke stranke SNS i SMN, a sa druge strane dve najveće pozicione (vladajuće) političke stranke SVM i DS. Prestavnici koji su uzeli učešće su Gradonačelnik Modest Dulić (DS), Jene Maglai (SVM), Ilija Maravić (SNS) i Đula Laslo iz Pokreta mađarske nade (PMN). U debatu se uključio i veći broj prisutnih građana sa pitanjima iz raznih sfera društva. Kompletan snimak snimak debate možete da pogledate u nastavku.
Održana debata Istinomera - opozicija "protiv" aktuelne vlasti

Prostor koji je određen za ovo dešavanje bio je izuzetno posećen, pa otuda i malo čudi zašto za ovu priliku nije obezbeđen veći prostor koji bi omogućio veći broj prisutnih i možda još konkretniju diskusiju. Ekipa sajta subotica.com je kao i uvek naravno bila u centru dešavanja i tako vam i nudimo video snimak kompletne debate, koju možete da pogledate ispod samog teksta.

Moderator ove debate, u sklopu serijala "Istinomer" bila je Suzana Trninić, novinarka B92, poznatija široj javnosti kao voditeljka emisije "Kažiprst".

Preliminarno je zamišljeno da u debati pred građanima Subotice učestvuju ravnomerno dve najveće opozicione i dve pozicione (vladajuće) stranke, ali u samom početku se taj odnos promenio, a rezultat toga je bio da je Jene Maglai, predstavnik SVM-a, kao član vladajuće koalicije (druga po veličini, odmah iza DS-a) imao stav opozicije i tako kritikujući od samog početka aktuelno stanje i preotekli period od osam meseci, potvrđujući još jednom nejedinstvo dve najveće političke stranke na lokalnom nivou.

Održana debata Istinomera - opozicija "protiv" aktuelne vlasti

Ilija Maravić: U Subotici se ništa značajno nije desilo da bi moglo istaći kao nešto pozitivno - u Subotici se i dalje loše živi kao što se živelo i pre, u Subotici skoro da nije došlo do promene vlasti u prethodnih 12 godina

Uvodnu reč su imali opozicioni predstavnici koji su iskoristili priliku da na samom početku oštro "udare" i prikažu stanje iz svog ugla gledišta, pri čemu su pomenuti između ostalog nezaposlenost, nerazvijenost, sumnjive privatizacije i naravno izveštaj Državnog revizora za budžet iz 2011. godine i niz nepravilosti odnosno nenamenskog trošenja gradskog budžeta od strane administracije tadašnjeg gradonačelnika Saše Vučinića. Opozicija je istakla i manjak razumevanja gradske vlasti za socijalne probleme građana, urbanističke i ostale građevinske aktivnosti.

Modest Dulić: Svi naši koalicioni partneri, ali i opozicija, treba aktivno da učestvuju u vlasti i daju konstruktivne predloge kako bi se aktuelni problemi rešili i čime bi se doneo bolji život građana i razvoj Subotice

Negativnoj oceni aktuelnog stanja i onoga šta se desilo u poslednjih 8 meseci od majskih izbora pridružio se i Jene Maglai, koji je na direktan način kritikovao aktuelnu vlast, čije je i sam učesnik, što je još u neku ruku iznenadilo gradonačelnika Modesta Dulića koji je u prvom krugu imao poslednji reč. Gradonačelnik je pre svega izrazio svoje blago iznenađenje da je odnos "protivnika" 3:1, aludirajući pri tome na stav i izrečene konstatacije predstavnika koalicionog partnera SVM-a, ali isto tako je argumentovao izneo svoje viđenje situacije, a između ostalog naveo da je Subotica po investicijama vodeći grad u regionu i da će najavljene, potpisane i delomično realizovane (o ovoj fazi) investicije stranih proizvodnih pogona doneti minimalno 4.000 radnih mesta (jedna deo i u 2013. godini) i dalji razvoj industrijske zone.

Održana debata Istinomera - opozicija "protiv" aktuelne vlasti

Posle serije pitanja koja su bila vezana za aktuelno stanje u gradu i malo političkih predstava, na red su došla "pitanja publike", koja su su se između ostalog ticala socijalnih i razvojnih tema mesnih zajednica i samih građana. Neka od pitanja su bila i urbanistički plan koji kako kažu "otima" građanima njihovu imovinu, zatim zapošljavanje politički nameštenog kadra u javnim preduzećima, imenovanje osuđivanih osoba na odgovorne pozicije u JP, kao i nekih drugih koji su pod u najamnju ruku rečeno istragom. Sva pitanja i odgovore možete da pogledate u prilogu ispod.

Puno problema, a malo vremena

Debata je završena posle sat i po vremena aktivne diskusije, a ostao je utisak da je suviše kratko trajalo i da je ostalo mnogo toga nerečenog, a sa time bi se sigurno složili pre svega sami građani koji očekuju odgovore na veliki broj pitanja.

Nadamo se da će neko na lokalnom nivou imati hrabrosti i odlučnosti da ovakve debate (suočavanja) nastave, ali da će tom prilikom eventualno pozvati veći broj učesnika pozicije i opozicije koji bi sa stručnog stanovišta dali odgovore na neka vrlo konkretna pitanja i aktuelne teme. Naravno interesovanja građana će biti očekivano veliko pa i ovakva dešavanja koja se tiču egzistencijalnih, a zatim i razvojnih tema, zahtevaju i veći prostor.

Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo Istinomer: Modest Dulić, Ilija Maravić, Jene Maglai i Đula Laslo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 65
Pregleda: 9495

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

svm

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

Modest Dulić

sns

ilija maravić

Demokratska stranka

istinomer

laslo đula

socijalna pitanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.