• Pregleda: 1434

Održana akcija besplatnih pregleda pluća

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća, zainteresovani sugrađani mogli su danas da urade besplatan, brz i jednostavan spirometrijski pregled u apoteci ispod Gradske kuće. Među onima koji su se odazvali akciji, kod troje su otkriveni poremećaji u nalazu.
Održana akcija besplatnih pregleda pluća

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležen je u Subotici, ali i u gradovima širom Srbije, besplatnim spirometrijskih pregledima koji se smatraju jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove hronične bolesti. Naša sugrađanka Marija Olman odazvala se akciji, želeći da proveri svoje zdravlje.

- Do sada nisam radila ovaj test, ali mogu da kažem da je veoma brz i jednostavan, ne mora da se ide u bolnicu, što nama starijima teško pada. Rezultati su pokazali da je sve u redu, tako da sam zadovoljna - rekla je Olman.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je često oboljenje koje se odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, uzrokujući smanjeni protok vazduha, što izaziva otežano disanje i zamaranje pri svakodnevnim i jednostavnim fizičkim aktivnostima. Prema rečima dr Bojana Šakić Matković, načelnice Odeljenja pulmologije u Opštoj bolnici, u Subotici se beleži blagi porast obolelih u odnosu na prethodnu godinu, te da su na današnjem testiranju otkriveni poremećaji u nalazu kod troje pacijenata, koji su pozvani da se jave u Pulmološku ambulanitu za dalju dijagnostiku.

- HOBP je nezarazna hronična bolest koja je progresivna, zbog čega je izuzetno važno otkriti je na vreme. To znači na samom početku razvoja, u prvom i drugom stadijumu bolesti, kada primena adektvane terapije može da upori tok bolesti i značajno zadrži kvalitet života obolelog pacijenta dugi niz godina. Iako vidljivih simptoma u počenoj fazi najčešće nema, mogu da se previde neki poput kašlja, povremenog iskašljavanja, nedostatka vazduha ili gubitka daha. Zato spirometrijski pregled predstavlja zlatni standard u dijagnostici ove bolesti, jer je bezbolan i neinvazivan, a rezultati se dobijaju odmah, na osnovu kojih možemo preliminarno da kažemo da li postoji problem u protoku vazduha u disajnim putevima. Ako uz to dobijemo i podatak da pacijent ima još neke tegobe, onda on zaslužuje dalju dijagnostiku koja je detaljnija - objasnila je dr Šakić Matković.

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležava se s ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.