Komentara: 0
Pregleda: 2421
Foto

Održana akcija besplatnih pregleda pluća

22.11.2018. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća, zainteresovani sugrađani mogli su danas da urade besplatan, brz i jednostavan spirometrijski pregled u apoteci ispod Gradske kuće. Među onima koji su se odazvali akciji, kod troje su otkriveni poremećaji u nalazu.
Održana akcija besplatnih pregleda pluća

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležen je u Subotici, ali i u gradovima širom Srbije, besplatnim spirometrijskih pregledima koji se smatraju jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove hronične bolesti. Naša sugrađanka Marija Olman odazvala se akciji, želeći da proveri svoje zdravlje.

- Do sada nisam radila ovaj test, ali mogu da kažem da je veoma brz i jednostavan, ne mora da se ide u bolnicu, što nama starijima teško pada. Rezultati su pokazali da je sve u redu, tako da sam zadovoljna - rekla je Olman.

Održana akcija besplatnih pregleda pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je često oboljenje koje se odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, uzrokujući smanjeni protok vazduha, što izaziva otežano disanje i zamaranje pri svakodnevnim i jednostavnim fizičkim aktivnostima. Prema rečima dr Bojana Šakić Matković, načelnice Odeljenja pulmologije u Opštoj bolnici, u Subotici se beleži blagi porast obolelih u odnosu na prethodnu godinu, te da su na današnjem testiranju otkriveni poremećaji u nalazu kod troje pacijenata, koji su pozvani da se jave u Pulmološku ambulanitu za dalju dijagnostiku.

- HOBP je nezarazna hronična bolest koja je progresivna, zbog čega je izuzetno važno otkriti je na vreme. To znači na samom početku razvoja, u prvom i drugom stadijumu bolesti, kada primena adektvane terapije može da upori tok bolesti i značajno zadrži kvalitet života obolelog pacijenta dugi niz godina. Iako vidljivih simptoma u počenoj fazi najčešće nema, mogu da se previde neki poput kašlja, povremenog iskašljavanja, nedostatka vazduha ili gubitka daha. Zato spirometrijski pregled predstavlja zlatni standard u dijagnostici ove bolesti, jer je bezbolan i neinvazivan, a rezultati se dobijaju odmah, na osnovu kojih možemo preliminarno da kažemo da li postoji problem u protoku vazduha u disajnim putevima. Ako uz to dobijemo i podatak da pacijent ima još neke tegobe, onda on zaslužuje dalju dijagnostiku koja je detaljnija - objasnila je dr Šakić Matković.

Održana akcija besplatnih pregleda pluća

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležava se s ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Izvor: Subotica.com
Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda Akcija besplatnih spirometrijskih pregleda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2421

Povezana vest

Povezane teme

apoteka subotica

opšta bolnica

besplatan pregled

pulmologija

pregled pluća

preventivni pregledi

spirometrija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.