• Pregleda: 1715

Bolnica sutra organizuje besplatne spirometrijske preglede

Povodom Svetskog dana borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća, Odeljenje pulmologije Opšte bolnice organizovaće akciju besplatnih spirometrijskih pregleda sutra, 22. novembra, u apoteci Ogranak 1 na Trgu slobode (ispod Gradske kuće), od 11 do 13 časova. Za pregled nije neophodna overena zdravstvena knjižica niti lekarski uput, a sugrađani će istovremeno imati priliku da se konsultuju sa zdravstvenim radnicima bolnice.
Bolnica sutra organizuje besplatne spirometrijske preglede

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležava se s ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti, a spirometrijski pregled je bezbolan, brz i neinvazivan test plućne funkcije, koji se smatra jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove bolesti.

- Spirometrija važi za zlatni standard u dijagnostici ove hronične bolesti. U svakodnevnom radu, pulmolozi su prepoznali značaj rane dijagnostike i ranog započinjanja terapije. Tada je lečenje najuspešnije, a bolest se drži pod kontrolom. Cilj nam je da, pored otkrivanja bolesti u početnoj fazi, podignemo i svest građana o brizi za sopstveno zdravlje. Nadam se da će i sugrađani prepoznati našu želju i da će uzeti aktivno učešće u ovoj akciji - kaže dr Bojana Šakić Matković, načelnica Odeljenja pulmologije u Opštoj bolnici Subotica.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je često oboljenje koje se odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, uzrokujući smanjeni protok vazduha, što izaziva otežano disanje i druge simptome. Uprkos činjenici da gotovo 600 hiljada građana Srbije boluje od HOBP i tome što je ova bolest peti najčešći uzrok smrti u našoj zemlji, dr Šakić Maktović ističe da šira javnost malo zna o ovoj neizlečivoj bolesti, a još manje o rizičnim ponašanjima koja je izazivaju.

- Najrizičnija grupa stanovništva su pušači stariji od 40 godina, ali i svi drugi koji su izloženi uticaju duvanskog dima. Takođe, svi oni koji su često izloženi prašini, dimu, hemikalijama na radnom mestu ili kod kuće, ubrajaju se u rizičnu grupu onih koji mogu oboleti od HOBP. Simptomi mogu biti kašalj koji ne prolazi, iskašljavanje šlajma i sluzi, ostajanje bez daha i zamaranje pri svakodnevnim i jednostavnim fizičkim aktivnostima, kao što su penjanje uz stepenice, šetnja, odlazak u kupovinu, kupanje i oblačenje - objašnjava načelnica Odeljenja pulmologije, dodajući da ukoliko se HOBP dijagnostikuje na vreme i počne s primenom odgovarajućih terapija, njen razvoj može da se uspori tako da se kvalitet života pacijenta gotovo uopšte ne naruši.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.