Komentara: 77
Pregleda: 7761

Održana 9. Skupština grada

21.03.2013. u 16:05h
Izvor: RTV City
9. sednica Skupštine grada bila je uglavnom posvećena pitanjima vezanim za ustanove kulture i njihove finansijske planove za 2013. godinu. Međutim, mnogo više polemike se vodilo oko nekoliko uvodnih tačaka dnevnog reda koje su se odnosile na angažovanje eksternog revizora radi revizije završnog računa za 2012. kao i na osnivanje Kancelarije za mlade.
Održana 9. Skupština grada

Pomalo komična scena obeležila je uvodne tačke dnevnog reda kada se usvajala Odluka o dodeli sredstava za prvorođeno dete u ovoj godini. Odbornici su nastojali da poprave, prošire ili uvedu nove elemente u Odluku utrkujući se ko će više da afirmiše pro-natalitetnu politiku. Čitav niz lepih želja prekinut je izlaganjem Mirka Bajića koji je odbornicima objasnio da se zapravo radi o jednom detetu koje je prvorođeno i koje dobija jednokratnu pomoć, što je praksa koja već duže postoji bez skupštinske odluke, čime je prekinuo ovu demagošku epizodu.

Diskusija je otvorena pitanjem angažovanja revizora za obavljanje eksterne revizije budžeta za 2012. kao što je DRI i predložila. Dok je pozicija navela kako se ovim poštuju preporuke DRI, opoziciona SNS izrazila je sumnju da bilo ko osim DRI može nepristrasno, objektivno i profesionalno da izvrši ovakvu reviziju.

Ilija Maravić, SNS

„Eksterna revizija će ove godine biti komercijalna revizija buduči da će biti raspisan tender na kome će dobiti jedna od 57 firmi. Preovladaće cena a onda je kvalitet a onda je kvalitet na drugom mestu. Što je državnoj reviziji cilj broj jedan.“

Odluka o osnivanju Kancelarije za mlade predugo je bila očekivana i označena je kao jedna od najvažnijih tačaka današnje sednice. Međutim, vrlo malo se govorilo o strategiji za mlade dok se više vremena utrošilo na pozdravljanje ove odluke. SNS je imala primedbe na kvalifikacije koordinatora Kancelarije koji će je voditi do zvaničnog konkursa dok su odbornici iz vladajuće većine koordinatora Dejanu Bibić branili.

Vjekoslav Ostrogonac, član GV zadužen za omladinu i turizam

„Vrlo je važno da Subotica i ljudi koji vode ovaj grad pokazuju da im je briga o mladima na prvom mestu nakon perioda u kome Lokalni akcioni plan nije mogao biti usvojen a Kancelarija otvorena. Sledeći korak je raspisivanje javnog konkursa za koordinatora kao i raspisivanje javnog konkursa o dodeli sredstava NVO koje se bave mladima. Jasno je izrečeno da Kancelarija za mlade neće biti u funkciji niti jedne stranke.“

Kada su na red došla pitanja o ustanovama napetu situaciju je izazvala rasprava o imenovanju direktora ZOO vrta za šta je predložen Bogdan Laban, lider DSS-a. Ovo je izazvalo kritike opozicionog odbornika iz PMN ali i koalicionog partnera SVM koji je izneo stav da neće glasati za odluku kojom se uhlebljuju politički funkcioneri, insistirajući da na tim mestima budu stručnjaci. Sve je SVM istrpeo glasajući za odluke koalicije ali Bogdan Laban na čelu ZOO vrta izgleda da je bio previše za njih. Odbornici DSS-a naveli su da se SVM nije bunio nikada ranije kada su koalicionim dogovorima deljena direktorska mesta a da je ta stranka čak delegirala ljude sa srednjom školom na mesta direktora JP. Kritikama se pridružio i DS koji je pozvao SVM da još jednom razmisli o svom stavu ali promene nije bilo. Ipak, pored uzdržanosti SVM-a ova odluka je usvojena. Sve ovo je iskoristila opoziciona SNS koja je ponovila da je ovo još jedan dokaz da vlast ne može da funkcioniše jer se bavi isključivo ličnim i partijskim interesima.

Ilija Maravić, SNS

„Mnogo je odbornika u SG a malo je direktorskih funkcija i imenovanje direktora ZOO vrta je izazvalo revolt u dobrom delu vlasti.“

Usledilo je 20 tačaka dnevnog reda koje su se odnosile na različite ustanove ali tu nije bilo posebnih rasprava budući da je dobar deo odbornika nezainteresovano napustio Veliku većnicu. Sve tačke dnevnog reda usvojene su.

Izvor: RTV City
9. redovna Skupština Grada Subotice 9. redovna Skupština Grada Subotice 9. redovna Skupština Grada Subotice 9. redovna Skupština Grada Subotice 9. redovna Skupština Grada Subotice 9. redovna Skupština Grada Subotice 9. redovna Skupština Grada Subotice 9. redovna Skupština Grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 77
Pregleda: 7761

Povezana vest

Povezane teme

mirko bajić

ilija maravić

vjekoslav ostrogonac

sednica skupštine grada

skupštinsko zasedanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.