Komentara: 1
Pregleda: 2953

Održana 40. sednica UO Regionalne privredne komore

31.08.2016. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
Podaci o privrednim kretanjima i robnoj razmeni, kao i implementacija Zakona o privrednim komorama bile su najvažnije teme 40. sednice Upravnog odbora Regionalne privredne komore.
Održana 40. sednica UO Regionalne privredne komore

U prvoj polovini godine zabeležen je rast u industrijskoj proizvodnji u regionu za 4,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, zbog odličnih prinosa pšenice zabeležen je i značajan rast poljoprivredne proizvodnje. Robna razmena za prvih šest meseci bila 980 miliona dolara, pa se prema rečima sekreatara Regionalne privredne komore Ivana Vojnića Tunića očekuje da do kraja godine dostigne cifru od 2 milijarde dolara, što bi značilo povećanje za čak 25 odsto.

- Region je u privrednom smislu izašao iz recesije i imamo višemesečno pomeranje u fizičkom obimu proizvodnje. To daje garanciju da ekonomsko tlo u Srbiji i našem regionu, koje jer bilo dosta trusno, postaje stabilnije i omogućava da možemo ozbiljnije da planiramo. Proizvodnja pšenice je nikad bolja, nijedne godine nisu bili veći prinosi što znači da je u fizičkom smislu proizvodnja i u njivama i u fabrikama povećana. To je garancija da imamo šanse da povećamo zaposlenost - kaže Ivan Vojnić Tunić i dodaje - Na ovo je uticao i značajan priliv stranih investicija. Imamo zaista reprezentativan industrijski park gde imamo šest ozbiljnih investicija, pa se više od 60 odsto robne razmene odvija sa tog mesta, što pokazuje da su strane investicije pogođene u našem regionu. Robna razmena uliva poverenje i nadu da će veći broj ljudi imati šansu da se zaposli.

Održana 40. sednica UO Regionalne privredne komore

Na dnevnom redu su bile i teme vezane za implementaciju Zakona o privrednim komorama.

- Pravimo presek sa novim zadacima za implementaciju. Ključna tema u pregovorima je bila tema radne snage i zaposlenih. Svih pet kriterijuma, koji su dati od strane UO Privredne komore Srbije, Regionalna privredna komora Subotica zadovoljava u potpunosti, prvo smo rešili problem radne snage, nemamo viška radne snage i niko ne može biti otpušten. Drugi deo je rasprava oko imovine-kaže predsednik Regionalne privredne komore, Slobodan Vojinović i podseća da je jedna od novih nadležnosti RPK po novom Zakonu davanje mišljenja na Program mera razvoja privrede - Posle zajedničkog sastanka sa rukovodstvom Grada Subotica, dobili smo predlog Programa mera razvoja privrede. Generalno predlog je dobar, ali tražimo da se definišu jasno finansijski izvori i da na ovom prostoru budu izjednačeni domaći i strani investitori. U toj trci za investicije i ulaganje potrebno je da Grad Subotica postavlja neke kriterijume, sada više nismo u fazi da je dobrodošao bilo ko pa smo predložili Gradu da pomognemo u donošenju strategije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2953
Povezane teme

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

ivan vojnić tunić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.