Komentara: 2
Pregleda: 7096

Održana 14. Noć muzeja

21.05.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Na hiljade Subotičana svih generacija posetilo je sinoć 14. „Noć muzeja“, koja je, pod sloganom „Velike i male revolucije“ u našem gradu održana na 30 lokacija. Poseban pečat ovogodišnjoj manifestaciji dao je Festival „Omladina“, te su mnogi mladi, posle obilaska muzeja i galerija, otišli u HKC „Bunjevačko kolo“ da uživaju u dobroj muzici.
Održana 14. Noć muzeja

Kao i ranijih godina, veliko interesovanje izazvale su postavke u Gradskom muzeju. Posetiocima svih generacija Muzej je priredio zanimljive priče o avanturama barona Oskara Vojnića, životu Artura Munka, podsetio ih na stogodišnjicu od rođenja slikara i scenografa Patrika Pala.

Oduševljenje posetilaca izazvala je i gostujuća izložba „Ala smo se naodmarali...”, koju je priredio Muzej Vojvodine. Na zanimljiv način autorke dr Agenš Ozer i Milkica Popović prikazale su kako je nekada izgledalo odmaranje i sunčanje na štrandu, kakvi su se kupaći kostimi nosili...

Kako izgleda 55 razloga zbog kojih treba posetiti Savremenu galeriju videli su svi oni koji su obišli izložbu „55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti”. Ali da to nisu jedini razlozi zbog kojih treba obići izložbeni prostor u Rajhlovoj palati pokazala je i multimedijalna izložba Maje Rakočević Cvijanov pod nazivom „Ono mesto”. Izložba se odnosi na mesto izvora unutrašnjih bića, u kome tražimo odgovore koji su nam potrebni, kome se uvek vraćamo...

- Namera izložbe je da opredmeti stvari koje su nevidljive, kao što su emocije i misli, unutrašnja preispitivanja, afirmacije u cilju ličnog razvoja – objašnjava autorka.

Projekcijom i predavanjem Gradska biblioteka podesetila je posetioce kako je izgledao put „Od Kasine do moderne biblioteke” . U Američkom kutku predstavljen je unikatni nakit iz kolekcije „Magija stakla“ autora Aleksandra Lukića, Branke Berberović i Ružice Ristić.

Studenti Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada izveli su zanimljivu akciju u zgradi Narodnog pozorišta i posetioce proveli kroz delove još uvek nezavršenog objekta. Mnogi građani su iskoristili ovu priliku i popeli se na krov pozorišta, kako bi sa njega videli predivnu panoramu Subotice u noći.

Duh Italije u „Noći muzeja“ osetio se u Gradskoj suvenirnici gde su izložene slike Ištvana Baše iz kolekcije „Bella Italia” , kao i u Italijanskom kulturnom centru „Piazza Italia“ gde je postavljena izložba učenika OŠ „Matko Vuković“ „Od prve srpske do poslednje italijanske kraljice“.

Kao i svake godine velika gužva bila je i na ulazu u Novu opštinu gde je postavljena „Izložba minijaturnih železnica“, koju organizuje Društvo subotičkih maketara male železnice „Free Time Rail“. Posetioci su imali priliku da vide oko 20 minijaturnih železničkih kompozicija.

Kako je nekada izgledalo štamparsto i zbog čega je tada bilo mnogo manje štamparskih grešaka nego danas prikazala je „Rotografika“, koja je zahvaljujući dugoj tradiciji postala pravi muzej štamparskih mašina. Od mašine „hajdelberg”, koja je u preduzeće stigla 1926. godine a može se pretpostaviti da je ona slova na papir otiskivala još i ranije, do mašina iz pedesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina, „ofset” mašina iz tog perioda...

U štamparstvu možda nema više slovoslagača, tipografa, litoretušera, cinkografa, ali i dalje žive mašine i alati na kojima su radili.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine 5 dana
Komentara: 2
Pregleda: 7096
Povezana vest
Povezani albumi
Povezane teme
noć muzeja noć muzeja u subotici noć muzeja slike noć muzeja fotografije
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.