Komentara: 1
Pregleda: 1294
Foto

Održan VIII "Chesstivity" - u jakoj konkurenciji tim "Subotica" odneo pobedu

12.10.2022. u 11:28h
Izvor: Subotica.com
Igroliko takmičenje sa šahovskim preprekama, koje od učesnika zahteva brzinu, spretnost, kreativnost, logičke sposobnosti i znanje o šahu, održalo se za vikend u OŠ "Majšanski put", a pobedu je odnela ekipa "Subotica", koju je predvodio reprezentativac u stonom tenisu Bence Bognar.
Održan VIII "Chesstivity" - u jakoj konkurenciji tim "Subotica" odneo pobedu

Na "Chesstivity" i ove godine tradicionalno sve se odvijalo u znaku broja osam, tako je učestvovalo osam timova sa po osam takmičara, odabrano je i osam poznatih ličnosti koje su bile u ulozi kapitena, a svi oni su se nadmetali u osam igara koje su se odvijale u osam kola. Manifestaciju je pratila vesela i priljateljska atmosfera uz muziku, video džinglove, online uključenja drugih poznatih ličnosti, šahovska torta i veliki broj nagradnih igara.

- "Chesstivity" je jedinstvena dečja šahovska manifestacija koja zaista na zabavan način predstavlja i popularizuje šah i druge intelektualne aktivnosti. Kroz popularne elemente, dobru muziku, nagradne igre i zanimljive zadatke deca se zaista zaljube u šah. Manifestacija je pravi svetski hit, koja se za ovih 8 godina unazad ispratila u 120 država širom sveta - rekao je Žombor Roža, idejni tvorac "Chesstivity-a".

Održan VIII "Chesstivity" - u jakoj konkurenciji tim "Subotica" odneo pobedu

Takmičenje se organizuje osmu godinu u nizu, a ovom manifestacijom Subotica, odnosno Srbija, kao jedini grad i država, je stalni učesnik "Global Chess Festivala” koji je 2015. godine osnovala najbolja šahistkinja sveta Judit Polgar. Ove godine na svetskoj mapi festivala našli su se Indija, Rumunija, Holandija, Kipar, Kina, Francuska, Španija, Meksiko, Mađarska i Srbija. Sve ove zemlje su podržale inicijativu #ChessConnectsUs, tj. „Šah nas povezuje “.

- Na "Chesstivity" šah koristim kao motiv i stvaram igrolike kvizove, zanimljive igre sa preprekama, gde deca rešavaju različite šahovske probleme i to na taj način da upotrebljavaju svoju brzinu, spretnost, kreativnost, logičke sposobnosti i znanje o šahu. Manifestacija je namenjena deci uzrasta od 11 do 15 godina, a ono što je takođe važno, jeste da se svake godine poznate ličnosti udružuju da bi poslale zajedničku poruku, a to je da pokažemo svetu da svako dete ima pravo na srećno detinjstvo i igru - poručio je Roža a zatim sa žaljenem saopštio da je ovo bilo poslednje takmičenje čiji je teret organizacije ali i finansiranja preuzeo na sebe. - Nažalost, prinuđen sam da prestanem da organizujem ovo takmičenje. U poslednjih 10 godina organizovao oko 30 dobrotvornih manifestacija za decu našeg grada, čije troškove, bez izuzetka, sponzori su mogli samo delimično da pokriju, prema tome svaki put sam nadoknađivao deo koji nedostaje iz sopstvenih sredstava. Nažalost, ponestalo mi je rezerve i tako se ova manifestacija ove godine završava.

Održan VIII "Chesstivity" - u jakoj konkurenciji tim "Subotica" odneo pobedu

Manifestaciju je organizovao Šah klub "Beatrisa Napuljska" iz Subotice, a učestvovale su ekipe iz Subotice, Hajdukova, Šupljaka, Kanjiže, Čantavira, Tornjoša, sa Palića i Kelebije. Poznate ličnosti koje su pomagale timove su bili svetski prvak u rvanju Sebastian Nađ, glumica Silvia Križan, radio voditelj Peter Zvekan, glumac Čaba Ralbovski, stonoteniser Bence Bognar, folk plesač Tamaš Sakač i dve poznate influenserke sa TikToka "Your_lil_nightmare_" i "_tixinia_"

Za svoj istrajan osmogodišnji rad voditelj manifestacije Gabor Agardi, suorganizator Edit Laslo i idejni tvorac i organizator Žombor Roža od Šahovske fondacije "Judit Polgar" dobili su titulu Šahovskog ambasadora.

Održan VIII "Chesstivity" - u jakoj konkurenciji tim "Subotica" odneo pobedu

Izvor: Subotica.com
"Chesstivity 2022" "Chesstivity 2022" "Chesstivity 2022" "Chesstivity 2022" "Chesstivity 2022" "Chesstivity 2022" "Chesstivity 2022" "Chesstivity 2022"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1294
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.