Komentara: 2
Pregleda: 1400

Održan skup na temu "Mirno rešavanje sukoba u privredi"

04.04.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga danas je održan skup na temu "Mirno rešavanje sukoba u privredi", koji je prisutnim privrednicima omogućio da se bliže upoznaju sa medijacijom u privredi naše zemlje, zakonskim okvirima, odnosom medijacije i arbitraže, te poverljivim i etičkim pitanjima u privrednoj medijaciji.
Održan skup na temu "Mirno rešavanje sukoba u privredi"

Medijacija podrazumeva van sudski način rešavanja sporova, u kojem strane u sporu uz pomoć trećeg, neutralnog lica, odnosno medijatora dolaze do zajedničkog i prihvatljivog rešenja. Advokat Blažo Nedić, regionalni medijator Svetske banke i JAMS Internacional, kaže da je medijacija u oblasti privrede izrazito pogodna, kako u radnim sporovima, sporovima između isporučilaca i dobavljača, tako i u sporovima unutra firmi.

- Medijacija je naročito pogodna za rešavanje sporova u privredi, jer pomaže stranama da dođu do rešenja koje je u njihovom interesu. Rešenje može biti raznoliko, jer nije u vezi sa onim što je predmet tužbenog zahteva i često se dešava da privredni subjekti, koji između sebe imaju više sporova koji traju dugi niz godina, putem medijacije uspeju da reše ne samo sve sporove, već i da nastave svoju poslovnu saradnju - objasnio je Nedić, koji je održao predavanje privrednicima.

Razlozi zbog kojih je organizovan današnji skup, Slobodan Vojinović, v.d. direktor Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, kaže da su višestruki, te da su u tom cilju predavanju prisustvovali i predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

- Ovo predavanje je značajno, kako bi smo pre svega privrednicima bliže objasnili šta je medijacija, zašto je ona potrebna, koliko košta i u kojim slučajevima može da se koristi. Drugi razlog je da odavde možda krene i jedna inicijativa koja je neophodna, a to je da modifikujemo zakon, koji se nažalost pokazao kao nedorečen u praksi. Poslednje, ali ne i manje važno, jeste da ukoliko se ukaže potreba za ovaj region, ovde otvorimo Centar za privrednu medijaciju u prostorijama Regionalne privredne komore, što smo i predložili na nedavno održanom parlamentu - rekao je Vojinović.

Skup na temu "Mirno rešavanje sukoba u privredi" omogućio je prisutnim privrednicima da se upoznaju sa medijacijom u privredi Srbije, zakonskim okvirima, odnosom medijacije i arbitraže, te poverljivim i etičkim pitanjima u privrednoj medijaciji.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 1400
Povezane teme
regionalna privredna komora regionalna privredna komora subotica medijacija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.