Komentara: 0
Pregleda: 1495
Foto

Održan seminar o reformi javne uprave

28.06.2018. u 16:02h
Izvor: TV Subotica
U Subotici je juče održan seminar „Reforma javne uprave u Srbiji — okvir za izveštaj o napretku Srbije u EU integraciji“.
Održan seminar o reformi javne uprave

U Evropskoj uniji ne postoji jedinstven model, kao ni pregovaračko poglavlje koje se odnosi na reformu javne uprave, međutim, Evropska komisija je prepoznala značaj te teme i pre četiri godine su razvijeni principi javne uprave, koji predstavljaju „meko pravo“ koje bi trebalo da usmerava sve države kandidate pa i Srbiju. 

- U našoj zemlji se reforma javne uprave sprovodi u skladu sa tim principima, od 2014. godine kada je usvojena Strategija reforme javne uprave, odnosno od 2015. godine, kada je usvojen Akcioni plan za njeno sprovođenje. Akcioni plan zaista prati strukturu tih principa i ugleda se na preporuke SIGME i Evropske komisije u toj oblasti - rekao je Vladimir Mihajlović, ispred Centra za evropsku politiku.

Održan seminar o reformi javne uprave

Ministarstvo državne uprave, kao nosilac reforme javne uprave, uključilo je javnost u punoj meri u ovaj proces. Međutim, javnost generalno slabo učestvuje u pretpristupnim pregovorima, uglavnom reaktivno, na samom kraju, kada dobija konačnu informaciju, a poželjno je da učešće bude proaktivno, na početku procesa, kada postoji mogućnost da se kroz konstruktivne sugestije i kritike da određeni doprinos. 

Sa aspekta reforme javne uprave to je, po rečima Stanke Parać, direktorke Centra lokalne demoktarije, neohodno kako bi se država modernizovala i bila u funkciji građana i kako bi se lokalne samouprave priključile tom procesu, jer postaju servis državne uprave.

- Kao posledicu toga zapravo vidimo da se smanjuju kapaciteti, urušavaju se zapravo kapaciteti lokalnih samouprava u tom smislu da angažuju građane za usvajanje i implementaciju lokalnih javnih politika s jedne strane, a s druge strane zapravo na neki način profesionalni kapaciteti i ljudski resursi u lokalnim samoupravama, dakle sve više se isključivo samooslanjaju i funkcionišu kao servis državne uprave - objasnila je Parać.

Održan seminar o reformi javne uprave

Seminar, koji su organizovali Centar lokalne demokratije i Vojvođanska inicijativa za EU, u okviru programa Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom, bio je namenjen predstavnicima lokalnih samouprava, organizacijama civilnog društva, obrazovnih institucija, Privredne komore i medija.

Izvor: TV Subotica
Seminar o reformi javne uprave Seminar o reformi javne uprave Seminar o reformi javne uprave Seminar o reformi javne uprave Seminar o reformi javne uprave Seminar o reformi javne uprave Seminar o reformi javne uprave Seminar o reformi javne uprave
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1495
Povezane teme

centar lokalne demokratije

seminar

javna uprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.