Komentara: 2
Pregleda: 3301

Održan seminar "Grad između kulture, ekonomije i politike"

24.05.2013. u 14:37h
Izvor: RTV City
U organizaciji Neformalne grupe gradana „Nasmesi se Subotici“, a pod pokroviteljstvom Madarske Fondacije „Teleki Laszlo“ i Direkcije za zastitu kulturnog nasleda, lokalne samouprave, Gradevinskog fakulteta u Subotici i Mreze gradova secesije, u Velikoj vecnici danas je odrzan madarsko-srpski seminar pod nazivom „Grad izmedu kulture, ekonomije i politike“.
Održan seminar "Grad između kulture, ekonomije i politike"

Cilj seminara je upoznavanje građana sa dobrim primerima prakse u drugim gradovima Evrope na temu zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa.

Nakon seminara održanog pre dve godine na temu zaštite nasleđa u okvirima urbanističkog plana, koji je bio namenjen stručnjacima iz pomenute oblasti, danas su i zainteresovani građani imali mogućnost da saznaju nove informacije o planiranju i daljoj izgradnji grada, ali i da postave pitanja na pomenutu temu. Na seminaru su učestvovali i predavači iz velikog broja evropskih zemalja. Ildiko Deak, jedan od organizatora seminara, istakla je da je na seminaru 2011. godine doneta značajna deklaracija „Spasimo Suboticu“, koja je za dve godine sprovođenja donela dobre rezultate u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa.

Seminar je finansijski pomogla mađarska fondacija „Telek Laszlo“, koja je nazvana po istaknutom mađarskom piscu, državniku i aristokrati, koji je i sam pokrenuo ideju o zaštiti graditeljskog nasleđa.

U okviru seminara, sutra će od 10 do 16 časova u ulici Petra Drapšina biti održana radionica „Pokreni ulicu“, gde će građani i stanari ulice zajedno sa gostima konferencije i studentima arhitekture, građevine i likovnog stvaralaštva, iznositi ideje o uređenju ulice, i crtati i zapisivati svoja zapažanja, sa namerom da se očuva i dopuni ovaj jedinstveni ambijent, svima nama poznat kao Gomborski sokak. 

 
Izvor: RTV City
"Grad izmedu kulture, ekonomije i politike" "Grad izmedu kulture, ekonomije i politike" "Grad izmedu kulture, ekonomije i politike" "Grad izmedu kulture, ekonomije i politike" "Grad izmedu kulture, ekonomije i politike" "Grad izmedu kulture, ekonomije i politike" "Grad izmedu kulture, ekonomije i politike" "Grad izmedu kulture, ekonomije i politike"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3301

Povezana vest

Povezane teme

nasmeši se subotici

secesija

velika većnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.