Komentara: 4
Pregleda: 3613

Održan savetodavni dan u PIO fondu

06.11.2018. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Filijale Subotica Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje organizovan je Međunarodni savetodavni dan. Savetodavci iz Mađarske i Srbije pružali su besplatnu pravnu pomoć osobama, koje ostvaruju pravo na osiguranje stečeno primenom Sporazuma između Srbije i Mađarske.
Održan savetodavni dan u PIO fondu

Praksa organizovanja savetodavnih dana sa inostranim nosiocima socijalnog osiguranja, koju PIO fond sprovodi već nekoliko godina, ima za cilj brže pružanje informacija i rešavanja problema građana iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja. U neposrednom kontaktu sa predstavnicama osiguranja Srbije i Mađarske, građani su imali mogućnost da se informišu o pitanjima iz oblasti priznavanja prava na penziju, nadležnostima za podnošenje zahteva, kao i o neophodnoj dokumentaciji.

- Neke stvari na licu mesta rešavamo, dok će se druge rešavati u Novom Sadu ili Budimpešti. Cilj je da građani reše nedoumice koje imaju i dostave dokumentaciju koja je neophodna. Stranke su dosta neupućene, često ne znaju da ako žive u Srbiji, zahtev kako za Srbiju, tako i za Mađarsku podnose u Srbiji. Ne treba da idu u Mađarsku. Upravo potpisani Sporazum omogućava da se stranke ne izlažu dodatnim troškovima i da sve podnose na jednom mestu - rekao je Igor Bašnac iz Odeljenja za primenu međunarodnih sporazuma iz oblasti osiguranja pokrajinske filijale PIO fonda.

Najviše građana, u subotičku filijalu, došlo je zbog preklapanja staža i problema utvrđivanja radnog staža.

- Ima mnogo slučajeva da su stranke bile zaposlene ili bile u osiguranju u isto vreme i u Srbiji i u Mađarskoj, tu nastaju problemi i mora se videti koji staž mora da se skine, jer ne može lice da bude na dva mesta u isto vreme u osiguranju. Veliki problem je utvrđivanje radnog staža kad stranka nema dokaza o tome, pa se daje izjava na osnovu koje se dokazuje da je lice kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj u osiguranju - objasnio je Bašnac.

Među građanima, koji su došli da se informišu o ostvarivanju prava na penziju je i Gabor Šatri, koji već četiri meseca čeka rešenje za penziju.

- Ovo je jako pozitivno što su organizovali. Već više puta sam se preko Novog Sada interesovao, jer mi predmet kasni četiri meseca. Saznao sam šta je problem i biću uporan dok ga ne rešim. Najveći problem je što iz Mađarske nisu dostavili prestanak zdravstvenog osiguranja, čim to dostave, ja ću dobiti rešenje - rekao je Šatri.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3613

Povezana vest

Povezane teme

PIO Fond Subotica

penzioneri

penziono osiguranje

savetodavni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.