• Pregleda: 2373

Održan savetodavni dan u PIO fondu

U prostorijama Filijale Subotica Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje organizovan je Međunarodni savetodavni dan. Savetodavci iz Mađarske i Srbije pružali su besplatnu pravnu pomoć osobama, koje ostvaruju pravo na osiguranje stečeno primenom Sporazuma između Srbije i Mađarske.
Održan savetodavni dan u PIO fondu

Praksa organizovanja savetodavnih dana sa inostranim nosiocima socijalnog osiguranja, koju PIO fond sprovodi već nekoliko godina, ima za cilj brže pružanje informacija i rešavanja problema građana iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja. U neposrednom kontaktu sa predstavnicama osiguranja Srbije i Mađarske, građani su imali mogućnost da se informišu o pitanjima iz oblasti priznavanja prava na penziju, nadležnostima za podnošenje zahteva, kao i o neophodnoj dokumentaciji.

- Neke stvari na licu mesta rešavamo, dok će se druge rešavati u Novom Sadu ili Budimpešti. Cilj je da građani reše nedoumice koje imaju i dostave dokumentaciju koja je neophodna. Stranke su dosta neupućene, često ne znaju da ako žive u Srbiji, zahtev kako za Srbiju, tako i za Mađarsku podnose u Srbiji. Ne treba da idu u Mađarsku. Upravo potpisani Sporazum omogućava da se stranke ne izlažu dodatnim troškovima i da sve podnose na jednom mestu - rekao je Igor Bašnac iz Odeljenja za primenu međunarodnih sporazuma iz oblasti osiguranja pokrajinske filijale PIO fonda.

Najviše građana, u subotičku filijalu, došlo je zbog preklapanja staža i problema utvrđivanja radnog staža.

- Ima mnogo slučajeva da su stranke bile zaposlene ili bile u osiguranju u isto vreme i u Srbiji i u Mađarskoj, tu nastaju problemi i mora se videti koji staž mora da se skine, jer ne može lice da bude na dva mesta u isto vreme u osiguranju. Veliki problem je utvrđivanje radnog staža kad stranka nema dokaza o tome, pa se daje izjava na osnovu koje se dokazuje da je lice kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj u osiguranju - objasnio je Bašnac.

Među građanima, koji su došli da se informišu o ostvarivanju prava na penziju je i Gabor Šatri, koji već četiri meseca čeka rešenje za penziju.

- Ovo je jako pozitivno što su organizovali. Već više puta sam se preko Novog Sada interesovao, jer mi predmet kasni četiri meseca. Saznao sam šta je problem i biću uporan dok ga ne rešim. Najveći problem je što iz Mađarske nisu dostavili prestanak zdravstvenog osiguranja, čim to dostave, ja ću dobiti rešenje - rekao je Šatri.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Atila Odgovori
Da li neko vidi kako izgleda ova zgrada...kao da smo u getu...grafiti,oronula...sramota !!!
Ahnen Odgovori
Jadan je onaj ko se na vasu pomoc osloni!
Lela Odgovori
Bolje bi bilo da radite na tome da vam osoblje bude malo ljubaznije, kao i da ljudi ne čekaju na rešenje za penziju dva i više meseci bez i jednog dinara prihoda.
Marko Odgovori
Prosle godine, zbog teze bolesti bio sam sprecen da radim, te sam doso do njihovog "info saltera" da pitam, da li se mogu nadoknaditi troskovi barem samo za lekove (50evra mesecno), naravno poneo sam sve nalaze, recepte, papire, itd. Kao on pojma nema, nije to tako jednostavno, pa dobro reko' onda zovite nekog sa kim mogu da razgovaram, a nema ovde nikog, i dao mi neki broj, da nazovem Beograd. Toliko o tome.
Mogli bi ponekad i nama da nude takav "posao" sto oni rade.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.