Komentara: 12
Pregleda: 6203
Foto

Održan ris na salašu porodice Babičković

03.07.2023. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Na salašu porodice Babičković u subotu je upriličen prikaz tradicionalnog košenja žita kod Bunjevaca - ris.
Održan ris na salašu porodice Babičković

Vredni risari i risaruše ranom zorom okupili su se na salašu Mirka i Slavice Babičković, odakle su se, sa kosama, uputili ka pobilžnjoj njivi. U ovom mukotrpnom poslu pomogao im je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

U prošlosti, ris je bio jedan od najvažnijih stvari za vredne i marljive ljude sa ovih prostora koji su vezani za našu plodnu ravnicu. Iako ih je čekao naporan rad, do njive su išli uz pesmu, uz pesmu su radili i sa pesmom se vraćali na salaše  i sa ponosom i velikom radošću slavili završetak risa znajući da su obezbedili hleb za svoju porodicu - podsetio je gradonačelnik Bakić - Grad će uvek podržavati sve manifestacije i događaje koji baštine tradiciju i kulturu jednog naroda.

Održan ris na salašu porodice Babičković

Kraj risa se uvek obeležavao uz pesmu i veselje, jer je to značilo da je obezbeđen hleb ne samo za seljaka, već za sve građane, priča najiskusniji risar Grgo Pećerić.

- Žito se sa njiva skidalo kada je bilo zrelo otprilike 80 odsto, a ostatak je sazrevao u krstinama, na taj način se sačuvao kvalitet - veli Grgo i tvrdi da su iskustvo i dobar alat ono po čemu se prepoznaje dobar risar - Risar mora da zna da spremi alat. Najvažnije je dobro namestiti i naoštriti kosu. Ako je alat dobro pripremljen, a risar izdržljiv onda je i košenje išlo kako treba.

Održan ris na salašu porodice Babičković

Skidanju žita prethodio je obilan doručak na njivi - slanina, kobasica, kiselo mleko i domaća pogača obezbedili su risarskim parovima snagu da istraju.

- Uz risara stoji i risaruša koja skuplja pokošeno žito, slaže ga u snopove koje povezuje - objašnjava risaruša Vesna Davidović.

Održan ris na salašu porodice Babičković

Prikaz risa danas predstavlja svojevrsnu etno manifestaciju koja ima za cilj da sačuva tradiciju i običaje bačkih Bunjevaca.

- Ris, pre svega, održavamo u čas svih onih koji su to nekada radili, da sačuvamo sećanje na nekadašnji rad, ali ga pravimo i sa ciljem da prenesemo običaje vezane za ris mlađim naraštajima - istakla je predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Održan ris na salašu porodice Babičković

Ova manifestacija upriličena je u okviru Dana dužijance, koji je jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, a centralna proslava uslediće sredinom narednog meseca.

Izvor: Subotica.com
Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita Bunjevački ris - tradicionalno košenje žita
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 12
Pregleda: 6203
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

stevan bakić

bunjevački ris

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.