Komentara: 1
Pregleda: 3414

Održan poslovni forum na temu klastera

05.06.2014. u 15:34h
Izvor: RTV City
U sklopu subotičkog sajma privrede održan je Mađarski poslovni forum pod nazivom „Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje“ gde su govorili predstavnici metalskih klastera iz Mađarske i Srbije, poslovne mreže „Karpatska regija“ kao i Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore. Poslovni sastanci su nastavljeni nakon stručnih predavanja a glavna tema je bio zajednički nastup na tržištima i razmena iskustava u periodu priključivanja EU.
Održan poslovni forum na temu klastera

Klasteri prenose kontakte i potražnju svojim firmama članicama sa glavnim ciljem da povećaju izvoz i zapošljavanje. U samom poslu ne učestvuju već se fokusiraju na udružene nastupe na privrednim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Ovaj vid udruživanja nosi mnoge benefite a ulaganja su minimalna i to u vidu članarine.

Osim putem članarine klasteri se finansiraju iz usluga koje vrše na domaćem i inostranom tržištu kao i preko projekata sa EU. Prošle godine u Evropskom parlamentu dodeljena je nagrada Vojvodina metal klasteru za najbolje realizovani IPA projekat u Evropi.

Vojvodina metal klaster postoji od 2011. i najznačajnija je asocijacija metalskih proizvođača u Srbiji. Među 120 članova su firme iz svih delova Srbije a 7% članova dolazi iz zemalja EU. Ukupno zapošljavaju preko 6500 ljudi a u prošloj godini su ostvarili promet od 300 miliona evra od čega je izvoz veći od 82 miliona evra. Budući da raspadom starih giganata iz ove oblasti nove firme nemaju prepoznatljivost na tržištu, uloga klastera je da im obezbede nastup na sajmovima i poslovnim forumima kako bi se direktno pristupilo inostranim partnerima.

„Mi našim članovima obezbeđujemo i ISO standarde, prošle godine smo ih uveli u 45 naših firmi. U 20 smo uveli poslovne informacione sisteme. zajedno radimo na planu edukacija i obuka zajedničkih kadrova i potreba koje firme imaju. Prošle godine je preko 1600 zaposlenih prošlo različite vrste edukacija. Danas ćemo imati priliku da se sretnemo sa kolegama iz mađarskih klastera, imamo već 4 do 5 ugovora o izvozu potpisanih sa Mađarskom tako da je to stalna potreba za kontaktima, za internacionalizacijom i prezentacijom naših potencijala na međunarodnom tržištu u vreme globalne ekonomije.“ - izjavio je Zoran Pekez, projekt menadžer „Vojvodina Metal Cluster“

Održan poslovni forum na temu klastera

Klasteri iz Mađarske već godinama sarađuju sa našim firmama a ističe se da je jedna od važnih tema stručno usavršavanje. U obe zemlje su potrebni stručnjaci iz ove oblasti pa su interesi komora i klastera zajednički.

„Jedna od najvažnijih stvari i za srpske i za mađarske firme je da se orijentišemo na nemačko tržište, to je najvažnije tržište sa aspekta metalske industrije i tamo treba pričati jedinstveni jezik a to je kvalitet. Treba unaprediti proizvodnju i kvalitet a pošto je Mađarska već u EU može pomoći dosta.Posetio sma mnogo firmi u Srbiji i bio sam prijatno iznenađen da vrlo dobro rade. Važno je da postoje neke komparativne prednosti u granama metalske industrije preko kojih bi trebalo zajednički da nastupimo.“ - izjavio je Lajoš Mikloši, potpredsednik Trgovinsko-industrijske komore Đera

Regionalna razvojna agencija Panonreg već desetak godina podržava formiranje i aktivnosti klastera na teritoriji Subotice. Sada je aktivno 6 do 7 klastera od kojih 4 do 5 beleže dobre rezultate. Najvažniji sektori koji su zastupljeni obuhvataju prehrambenu industriju, preradu plastike i turizam.
dr Branislav Malagurski, dir. RRA „Panonreg“

„Naši, subotički, klasteri nisu formirani kao velike grupe. To su grupe od 15 do 50 članova. Suština je da se postave na pravi način, da privrednici koji uđu unutra pokažu interes za inovativnošću, za razvojem, za saradnjom a da su institucije podrške u stanju da im pruže određena znanja, koncepte i kontakte.“

Izvor: RTV City
Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje" Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje" Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje" Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje" Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje" Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje" Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje" Poslovni forum "Aktuelna uloga klastera i prekogranične mogućnosti saradnje"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3414
Povezane teme

međunarodni sajam privrede

regionalni sajam privrede

privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.