Komentara: 2
Pregleda: 2940
Foto

Održan okrugli sto na temu efikasnijeg lokalnog energetskog planiranja

30.10.2017. u 17:10h
Izvor: Subotica.com
U Arhus centru održan je okrugli sto na kojem su izneti predlozi za efikasnije lokalno energetsko planiranje. Okrugli sto bio je završna aktivnost projekta koji je, sa ciljem uticaja na kreiranje lokalne energetske strategije, realizovao CEKOR u saradnji sa „Inforse Europe“ iz Danske.
Održan okrugli sto na temu efikasnijeg lokalnog energetskog planiranja

Zadatak projekta bio je da podstakne diskusiju na temu održivog razvoja u Subotici, te utiče ne kreiranje energetske strategije bazirane na prinicipima održivog razvoja, uštedi energije, ali smanjenja štetnih emisija. Učesnici okruglog stola su se saglasili da su među glavnim merama koje bi trebalo preduzeti prelazak „Toplane“ na biomasu, češće korišćenje solarne energije u domaćinstvima i pošumljavanje.

- Projekat prelaska „Toplane“ na biomasu je jedan od ozbiljnih koji mogu da donesu korist, građani bi trebalo više da koriste solarnu energiju za dobijanje toplotne energije, a samim tim što je „Simens“ ovde Grad bi mogao da izgradi nekoliko vetroturbina, na taj način Grad bi imao prihode, a došlo bi i do ozbiljnih ušteda. Mera pošumljavanja je takođe značajna, tu se misli i na ozbiljno pošumljavanje i na poljozaštitne pojaseve, koji zajedno mogu vrlo ozbiljno da doprinesu ozeljenjavanju energije u Subotici - kaže Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku i klimatske promene CEKOR-a i dodaje da bi najvažniji benefit bio smanjenje zagrađivanja životne sredine - Ne izražavamo kao trošak zdravstvene i druge tegobe, povećanu smrtnost, povećan broj radnih dana koji su izgubljeni zbog zagađenja, više bolesti tako da u tom smislu moramo da budemo odgovorni i shvatimo da su i to troškovi. Smanjivanjem zagađenja doprinosimo smanjenju troškova u zdravstvu.

Održan okrugli sto na temu efikasnijeg lokalnog energetskog planiranja

Da se primenom određenih mera mogu postići velike ušte, kako u gradskom budžetu, tako i u domaćinstvima korisnika potvrdio je i saradnik Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, dr Ilija Batas Bjelić, koji je prezentovao nekoliko modela razvoja energetike u Subotici.

- Potrebno je da se krene sa planiranjem, kada god se krene sa radovima. Imajući u vidu da Srbija samo izolacijom godišnje može smanjiti troškove za nekih 400 ili čak 500 miliona evra, trebalo bi imati uvidu da su mere uštede od 20 do 30 odsto zagarantovane bez obzira za koju se meru energetske uštede opredelimo - ističe dr Ilija Batas Bjelić, naučni saradnik Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje" Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje" Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje" Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje" Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje" Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje" Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje" Okrugli sto "Predlozi za lokalno energetsko planiranje"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2940
Povezane teme

nevladina organizacija cekor

arhus centar

unapređenje energetske efikasnosti

energetska efikasnost

energetska strategija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.