Komentara: 11
Pregleda: 2344
Foto

Održan okrugli sto „Mladi i bezbednost“

08.11.2022. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
Mladi u Subotici se osećaju bezbedno u svom gradu, a najsigurniji su ipak kod svoje kuće – rezultati su istraživanja „Mladi i bezbenost“ koje je u proteklom periodu realizovao Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).
Održan okrugli sto „Mladi i bezbednost“

U istraživanju je učestvovalo 200 mladih Subotičana od 15 do 30 godina, koji su popunjavali upitnik o tome koliko se osećaju bezbedno.

- Veći je procenat onih koji se osećaju bezbedno, nego nebezbedno, a najveći postotak, 29 odsto, je onih koji su ravnodušni prema ovoj temi.  Osećaj bezbednosti se povećava što su bliže ličnom prostoru, najbezbedniji su u svojoj kući. Procena bezbednosti mladih u Subotici je 3.4 od 5 koliko je najveća ocena. Mladi veruju da povećanju bezbednosti mogu najviše da doprinesu policija i obrazovne institucije, nešto manje vojska, a ne veruju da Narodna skupština RS i lokalna vlast dovoljno rade na  toj temi. Poverenje u institucije nije veliko, a veruju da su sami sebi najbolja zaštita – predočava rezultate istraživanja Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a. - Cilj istraživanja je da vidimo kako mladi percipiraju bezbednost i kako se lokalne vlasti bore da podignu bezbednost na veći nivo,  da analiziramo kako gradovi formiraju omladinske i bezbednosne politike na lokalnom nivou. U Subotici postoji prostor da se unaprede i institucionalni kapaciteti i kapaciteti u vidu strateških dokumenata.

Održan okrugli sto „Mladi i bezbednost“Po mišljenju mladih, najdiskriminisanije su osobe sa invaliditetom, mladi i žene. Mladi pokazuju određenu vrstu zebnje kada je u pitanju pojava narkotika na ulicama, potom je tu strah od međuetničkih incidenata i vršnjačko nasilje.

- Jako je važno što smo imali ovakvo istraživanje u Subotici i da počnemo da razmišljamo kako da rešimo neke stvari. Jako je strašno što mladi nisu bezbedni na ulicama, što ne znaju šta je zavisnost od narkotika, tužno je što u školama ne možamo da pričamo o tome. Omladinski klub bi bio najbolje rešenje i mesto gde bi se govorilo o ovome,da ne budu više tabu teme - dodaje Žofia Hulo, socijalni omladinski radnik.

Održan okrugli sto „Mladi i bezbednost“

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Mladi i bezbednost" Okrugli sto "Mladi i bezbednost" Okrugli sto "Mladi i bezbednost" Okrugli sto "Mladi i bezbednost" Okrugli sto "Mladi i bezbednost" Okrugli sto "Mladi i bezbednost" Okrugli sto "Mladi i bezbednost" Okrugli sto "Mladi i bezbednost"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2344
Povezane teme

bezbednost građana

infostud hub

inspira hub

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.