Komentara: 4
Pregleda: 2384

Održan naučni skup posvećen obnovljivim izvorima energije

01.04.2016. u 18:27h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održan je 8. po redu naučni skup „Express 2016“, posvećen obnovljivim izvorima energije.
Održan naučni skup posvećen obnovljivim izvorima energije

Stručnjaci iz naše zemlje, Mađarske, Slovačke i Bosne i Hercegovine govorili su o benefitima geotermalne, sunčeve energije, energije vetra i biomase. Organizator naučnog skupa je Udruženje vojvođanskih inžinjera Mađara.

Prema rečima organizatora naučnog skupa prof. dr Jožefa Njerša, u Subotici postoji duga tradicija eksploatacije geotermalne energije korišćenjem toplotnih pumpi, dok je sunčeva energija još uvek nedovoljno iskorišćena.

- Ljudi su uvideli energetsku efikasnost i finansijsku opravdanost korišćenja toplotnih pumpi. Uštede su zaista velike, sa toplotnim pumpama ušteda je oko 60 do 70 odsto od primarne, električne energije. Tu mogućnost za sada koriste uglavnom domaćinstva, a institucije još nisu uključene dovoljno-kaže prof.dr Njerš- Sa druge strane sunčeva energija je čista, ali se ne koristi dovoljno kao u zapadnim zemljama. Period vraćanja investicije je dug i to je jedini razlog zašto se više ne koristi.

Prema rečima, Melinde Nađ Kišereš iz Odseka za lokalni ekonomski razvoj Grada Subotice, određeni koraci su već preduzeti u pravcu postizanja veće energetske efikasnosti. U cilju izrade studije energetske efikasnosti za 34 javna objekta, Grad je konkursao za sredstva iz republičkog budžeta.

- Moram da kažem da to nisu mala sredstva. Nakon tih studija koje će pokazati na koji način bi trebalo dostići energetsku efikasnost u javnim objektima, dolazi realizacija. Očekujemo da će taj plan biti ostvaren u narednih pet godina-kaže Melinda Nađ Kišereš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2384

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.