• Pregleda: 4883

Održan koncert Subotičke filharmonije

U Velikoj većnici sinoć je održan koncert Subotičke filharmonije. Ovo je bio prvi ovogodišnji koncert u 108 godina dugoj istoriji. Koncertu je prisustvovao veliki broj ljubitelja klasične muzike. Ovogodišnja tema koncerta bila je obeležavanje 260 godina od rođenja čuvenog kompozitora, Mocarta.
Održan koncert Subotičke filharmonije

Velika svečana sala u Gradskoj kući bila je sinoć premala da primi sve zainteresovane koji su želeli da prisustvuju koncertu Subotičke filharmonije i slušaju dela nekih od zvučnijih imena klasične muzike kao što su Mocart i Tartini.

Subotički filharmonijski orkestar je 1908. godine osnovao kompozitor Erne Lanji. Pod njegovim vođstvom, orkestar je održao 20 koncerata do početka Prvog svetskog rata. Na njima su nastupali renomirani umetnici poput Bele Bartoka i Paua Kasalsa.

Kako je rečeno i u najavi ovog koncerta, priliku da nastupe imali su mlađi i talentovani izvođači, pretežno iz Subotice, solisti Gergo Brezovski (Koncert za violinu i orkestar u A-duru), Timea Nađ (Končertino za klarinet i gudački orkestar u F-duru), kao i solista na violini nastupila je i Megumi Teshima, profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koja živi u Senti, a poreklom je iz Japana.

Veliki broj građana popunio je svaki upotrebljiv prostor unutar Velike većnice, ali velike gužve su bile i na balkonu. Bio je ovo još jedan spektakularan koncert jednog dela Subotičke filharmonije na kojem su ovaj put glavnu reč imali mladi i talentovani subotički umetnici.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
muzika Odgovori
Jučerašnji koncert je bio fenomenalan. Drago mi je da ćemo ove godine čeće moći uživati u koncertima Subotičke filharmonije. Konačno neka lepa vest. Podržavam.
igor Odgovori
Bravo!
suboticanka Odgovori
Koncert je bila sjajna. Odlicni su bili muzicari a da ne pricamo o solistima. Kad ce biti sledeci koncert?
student Odgovori
Ej ko štoj Mocart, taki vise njema...
IgenKO Odgovori
Divno
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.