Komentara: 4
Pregleda: 2894

Održan Humanitarni koncert Dečijeg hora SPC

24.11.2014. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Večeras je, u punoj Velikoj većnici Gradske kuće, održan humanitarni koncert Dečijeg hora Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke pod sloganom "Od dobrog korena još bolji izdanak". Koncert se tradicionalno održava na, ili uoči, praznika Svetog Kralja Stefana Dečanskog, u čast dinastije Nemanjić, a ove godine je pesmom odata počast i herojima Prvog svetskog rata.
Održan Humanitarni koncert Dečijeg hora SPC

Koncert je otvorila dirigentkinja Dečijeg hora, studentkinja književnosti Isidora Ana Stokin objasnivši motiv za održavanje ovakve manifestacije, zahvalivši se svim učesnicima i posetiocima. Takođe je naglasila da će svi prihodi od karata i priloga biti uplaćeni na račun pomoći poplavljenim područjima i izrazila zadovoljstvo što je hor na prošlogodišnjem koncertu skupio značajna sredstva za subotičku "Kolevku".

Pubilici se obratio i treći paroh subotički, starešina hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, diplomirani teolog, prezviter Dragan Stokin, koji je naglasio hrišćanski smisao žrtve i podviga koji su podenli preci u Prvom svetskom ratu i uverenje da se najmlađi ovakvim aktivnostima zaista dostojno sećaju i zahvaljuju tim autentičnim ljudima, koji su živeli čojstvo i junaštvo.

Održan Humanitarni koncert Dečijeg hora SPC

Pored pesama posvećenih srpskom srednjem veku, najpoznatijoj vladarskoj dinastiji i kosovskim junacima, nekoliko desetina mališana, članova hora, otpevalo je i čuvene pesme "Tamo daleko"; "Kreće se lađa francuska", ali i obradu moderne kompozicije posvećene tematici Velikog rata "Pukni zoro".

Nekoliko horista je recitovalo prikladnu poeziju, a izveli su i kratak dramski komad "Na nebu se skupile silne kraljice" čiji je autor njihova horovođa.

Održan Humanitarni koncert Dečijeg hora SPC

Odrasli saradnik hora pročitao je Naredbu Regenta Aleksandra Karađorđevića, kojom je vrhovni komandant Srpske vojske, u avgustu 1914. godine, obavestio borce o početku rata i razlozima za njegovo izbijanje. Na koncertu su gostovale članice pevačke grupe subotičke Muzičke škole "Zlatovez", pod upravom profesorice Tamare Štricki, i izvele nekoliko tradicionalnih narodnih pesama iz različitih krajeva Srbije.

Gostovao je i crkveni hor "Sveti Roman Melod", pod upravom profesorice Dragane Nikolić, koji je izveo bogat program u kojem se posebno izdvaja splet srpskih narodnih pesama. Time je zatvoren koncert, a preko dve stotine posetilaca je otišlo kućama u dobrom raspoloženju, a mogla se videti i po koja suza, koju je izmamilo nadahnuto izvođenje pesama o tragičnom i junačkom dobu srpske istorije.

Izvor: Subotica.com
"Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici "Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici "Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici "Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici "Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici "Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici "Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici "Od dobrog korena još bolji izdanak" - humanitarni koncert Dečijeg hora SPC u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2894
Povezane teme

srpska pravoslavna crkva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.