• Pregleda: 3445

Održan Bazar zdravlja na Prozivci

Održan Bazar zdravlja na Prozivci

Juče je u Mesnoj zajednici „Prozivka“ održan Bazar zdravlja. U akciji koju organizuje Opšta bolnica Subotica pregledano je 200 pacijenata. Bila je to prilika da stanovnici Prozivke bespatno i bez zdravstvene knjižice izmere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, obave snimanje EKG-om, dok su onkolozi preventivno pregledali dojke kod žena.

Građani su bili veoma zainteresovani da prekontrolišu svoje zdravlje. Mnogi od njih su prvi put došli na prevetivni pregled.

Na Prozivci nema ambulante i zbog toga su ovi pregledi izuzetno bitni za građane. Izvršeno je 124 pregleda dojki, 32 pacijenta sa pozitivnom porodičnom anamnezom upućena su na mamografiju, a 7 na pregled ultrazvukom. Karcinom dojke je narasprostranjenije maligno oboljenje kod žena, naročito između 50 i 65 godine. Redovni pregledi su dragoceni jer u onkologiji važi pravilo „Što ranija dijagnoza to bolja prognoza.“

EKG pregled je obavilo 160 pacijenata. U slučajevima srčanih problema i uočenih EKG promena su predloženi pregledi kod kardiologa. Građanima, kod kojih je primećen povišen krvni pritisak lekari Opšte bolnice Subotica su pružali savete u vezi ishrane i pravilne terapije u lečenju krvnog pritiska. Kod pacijenata kod kojih je primećen ubrzan rad štitne žlezde predložena su kliničko-dijagnostička ispitivanja u cilju daljeg lečenja.

U narednom periodu zdravstveni radnici Opšte bolnice u Subotici nastaviće da izlaze u susret građanima kako bi putem redovnih preventivnih pregleda uticali na povećanje nivoa zdravstvene kulture stanovništva.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.