Komentara: 44
Pregleda: 6025
Foto

Odluka o besplatnom boravku u vrtiću potvrđena, ostvarenje budžeta hvali i opozicija

03.08.2023. u 10:50h > 15:12
Izvor: Subotica.com
Od narednog meseca boravak dece u vrtićima PU "Naša radost" biće besplatan, potvrđeno je na 38. sednici Skupštine grada. Takođe, doneta je odluka da grad nadoknadi deo troškova za boravak dece u privatnim vrtićima. Na dnevnom redu bio je i Izveštaj o ostvarenju budžeta za prvih šest meseci.
Odluka o besplatnom boravku u vrtiću potvrđena, ostvarenje budžeta hvali i opozicija

Realizacija budžeta u prvoj polovini godine iznosi 49,23 odsto, a gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ovaj uspeh pripisao je celokupnoj lokalnoj samoupravi. On je istakao da grad tri godine zaredom ima stabilne finansije.

Odluka o besplatnom boravku u vrtiću potvrđena, ostvarenje budžeta hvali i opozicija- Svakog dana, nakon izvršenja svih obaveza, budžet se kreće u rasponu od 250 do 300 miliona dinara. Ponosan sam što smo svi zajedno uspeli da ga planiramo oprezno, da ga realizujemo disciplinovano i što se nismo zaletali. Uvek smo imali realna sredstva za sve ono za šta smo se opredelili, nije bilo imaginarnih cifara tako da nismo od jedne strane uzimali da bismo drugu ispoštovali. Izmirili smo sve obaveze, preostale su još dve rate kredita prema Evropskoj banci, a po izmirenju "Vodovod" će imati dodatnih 200 miliona dinara - naveo je gradonačelnik - Ocene o budžetu grada davali su i relevantni državni organi koji su nas hvalili, baš kao i ambasadori koji su nas posetili, te tačno naglasili period od kada su finansije stabilne. To je veliki plus za Suboticu i njene građane.

Za šestomesečni izveštaj o ostvarenju budžeta glasala je i opozicija, a iz redova Pokreta građanske Subotice za govornicom su se mogle čuti i pohvale na račun gradonačelnika.

Budžet je ostvaren za gotovo 50 odsto što je za svaku pohvalu i to treba konstatovati. Pokret građanske Subotice uvek glasa za ove izveštaje zato što je u pitanju statistika i ne može da se utiče na statistiku - kazao je predsednik ove odborničke grupe Miroslav MilojevićOno po čemu ću vas pamtiti gradonačelniče je, pre svega, budžet. Uvek ste budžet držali utegnut i niste dozvoljavali nikakva krizna iskakanja. To je jedna tačna konstatacija.

Odluka o besplatnom boravku u vrtiću potvrđena, ostvarenje budžeta hvali i opozicijaRoditelji mališana koji pohađaju vrtić u okviru PU "Naša radost", kao i vrtić pri osnovnoj školi u Čantaviru, odnosno Đurđinu, biće u potpunosti oslobođeni plaćanja troškova od 1. septembra. Sa druge strane, grad će roditeljima čija deca borave u nekom od privatnih vrtića nadoknaditi deo mesečnih troškova (10 hiljada dinara).

- Ovo je još jedna dobra odluka i veliki iskorak u oblasti socijalne zaštite, jer grad već plaća usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata deci i mladima sa teškoćama u razvoju, a Subotica je drugi grad u državi koji je od 1. januara omogućio u uslugu stanovanja uz podršku. Izdvajamo sredstva i za pomoć trudnicama i majkama pri rođenju deteta i sve te stvari su u duhu nacionalne politike za podizanje nataliteta - podsetio je Bakić - Sledeći korak nam je rekonstrukcija objekata u kojima su deca smeštena, radićemo i na proširenju kapaciteta, jer se rađa sve više beba.

Iako je odluka o besplatnom boravku dece u vrtiću doneta jednoglasno, deo pozicije smatra da je ovaj potez trebalo povući ranije.

Odluka o besplatnom boravku u vrtiću potvrđena, ostvarenje budžeta hvali i opozicijaImali smo primedbu što do sada nije bio ovakav predlog, tako da mi ovo sada doživljavamo kao uvod u kampanju - kazala je Jelica Santrač iz Nove demokratske stranke Srbije.

Na današnjoj sednici Skupštine grada, između ostalog, raspravljalo se o poslovanju javnih i javno komunalnih preduzeća u protekloj godini i raspodeli njihove dobiti.

Izvor: Subotica.com
38. sednica Skupštine grada 38. sednica Skupštine grada 38. sednica Skupštine grada 38. sednica Skupštine grada 38. sednica Skupštine grada 38. sednica Skupštine grada 38. sednica Skupštine grada 38. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 44
Pregleda: 6025

Povezana vest

Povezane teme

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

gradski budžet

sednica skupštine grada

stevan bakić

miroslav milojević

jelica santrač

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.