Komentara: 58
Pregleda: 5197

Odbornici DSHV negodovali zbog usvajanja promene Statuta

06.05.2021. u 11:24h > 15:21
Izvor: Subotica.com
Odbornici DSHV negodovali zbog usvajanja promene Statuta

Gotovo u isto vreme kada je u Velikoj većnici počela rasprava o izmenama Statuta Grada Subotice, kojim će se u službenu upotrebu uvesti i bunjevački jezik, odbornici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održali su konferenciju za medije ispred Gradske kuće.

Lider stranke Tomislav Žigmanov i odbornica Josipa Vojnić Tunić još jednom su poručili da se ne slažu sa ovom odlukom.

- Do sada smo vrlo principijalno ukazivali na razloge zbog kojih se ne slažemo sa odlukom o izmenama Statuta Grada. U jednom narativu koji ima iracionalnost i diplomatičnost ukazivali smo na sve moguće kontraverze koje ima izmena Statuta koji takozvani bunjevački jezik uvodi u službenu upotrebu. Naši glasovi nisu imali sluha kada su u pitanju ljudi koji donose vlast, bez ikakvih razloga smo bili meta uvreda i pretnji na društvenim mrežama. Ispoštovali smo sve elemente procedure, učestvovali u javnoj raspravi, odgovarali činjenicama na neodrživost ove teze, prvenstveno kada je u pitanju struka, ukazali na pravne deficite - poručio je Tomislav Žigmanov. - Ovo će biti presedan u Republici Srbiji da se na ovaj način uvodi službeni jezik, videćemo da li će na taj način biti podržana inicijativa Hrvatskog nacionalnog veća da se hrvatski jezik uvede u opštine Apatin i Bač i grad Sombor, a do danas nemamo nikakve informacije o tome. Ukazujemo na nejednakost tretmana nacionalnih zajednica.

Žigmanov je dodao da će nastaviti da ukazuje na nelogičnosti i da će tražiti pravnu zaštitu i procenu ustavnosti odluke.

- Na javnoj raspravi čulo se saopštenje udruženja koje okuplja veliki broj članova da se bunjevačkog dijalekta neće odricati i onoga što im pripada. Novoštokavsku ikavicu kojom govori najveći broj Hrvata neće nam niko oduzeti - jasan je Žigmanov.

Zasedanje Skupštine mogli ste da pratite na našem sajtu. Izmena Statuta je oko 10 časova jednoglasno usvojena sa 61 glas podrške, nije bilo ni suzdržanih, dok su odbornici DSHV-a propustili ovu tačku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 58
Pregleda: 5197

Povezane vesti

Povezane teme

demokratski savez hrvata u vojvodini

bunjevački jezik

tomislav žigmanov

statut grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.