Komentara: 24
Pregleda: 14038

Od sutra povratak u Srbiju uz primenu posebnog zdravstvenog nadzora

17.09.2020. u 18:56h > 18.09.2020. u 09:48h
Izvor: Subotica.com
Građani Srbije koji od sutra (18. septembar) nakon 18 časova uđu u državu, biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.
Od sutra povratak u Srbiju uz primenu posebnog zdravstvenog nadzora

Kako se navodi iz Ministarstva zdravlja, prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na COVID-19. Popunjavanjem upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u Kovid ambulantu.

- Građanin koji popunjava upitnik treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu - objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja i apeluju da građani ne treba po automatizmu da posećuju Kovid ambulante, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

UPOZORENJE! Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije. Rizična i neodgovorna ponašanja poput tih mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja korona virusa među stanovništvom što razume se, nije ni u čijem interesu i Vlada Republike Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u Covid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Informacije u vezi testiranja na COVID-19 mogu se dobiti putem telefona Centra za prevenciju i kontrolu bolesti pri Zavodu za javno zdravlje Subotica koji glasi 024/571-197, u vremenskom periodu od 8-12 časova. Zakazivanje za PCR testiranje može se obaiti od ponedeljka do petka putem telefona 064/100-92-76 (11-12 časova).

Po pisanjima nekih medija, ove mere će se primenjivati SAMO na putnike koji dolaze iz četiri zemlje okruženja - Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije. Ta informacija nije precizirana na sajtu Ministarstva zdravlja, i većina kredibilnih medija to nije navela u svom izveštavanju. Takođe, javilo nam se jutros (18. septembar) nekoliko građana koji kažu da su im se još jutros na GP "Horgoš" delila uputstva o zdravstvenim merama, tako da u ovom trenutku nemamo drugu, 100% proverenu informaciju, od one koja je zvanična, od 17. septembra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 14038
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.