Komentara: 2
Pregleda: 2638

Od srede pad temperature, u drugoj polovini januara ponovo otopljenje

08.01.2018. u 13:34h
Izvor: RTV
Pravoslavni Božić Subotičani su dočekali sa veoma visokom temperaturom za ovo doba godine. Prošli januar je bio jedan od najhladnijih u poslednjih tridesetak godina, dok sada beležimo temperaturu koja je za desetak stepeni viša od proseka.
Od srede pad temperature, u drugoj polovini januara ponovo otopljenje

Visoke temperature u januara, nisu jedinstven slučaj. Pre četiri godine je u Subotici, u ovo doba godine, bilo i plus 15 stepeni, a stariji sugrađani kažu da pamte i godine sa još višim temperaturama.

- Mislim da je 2001. godina bila ovako topla, ako ne i toplija. Ovo nije ništa izuzetno i posebno, jer naša klima jeste pomerena i mi se jednostavno moramo prilagođavati klimi - kaže naša sugrađanka.

- Mislim da smo 2001. godine nas četvorica pekli prase za Božić, a moja majka je tada rekla da zapamtimo kada smo na Božić pekli prase napolju. Međutim, nije bila u pravu, jer je već sledeće godine isto bio topao Božić - dodao je naš sugrađanin. 

- Sećam se sigurno da je bilo čak 28 stepeni, samo godinu ne bih znao reći, ali nije toliko davno bilo - pokušao je da se priseti stariji sugrađanin.

Od srede pad temperature, u drugoj polovini januara ponovo otopljenje

Toplo vreme nas očekuje i narednih dana, ali već sredinom nedelje stiže blago zahlađenje.

Od srede se očekuje da će postepeno pasti temperatura, na oko plus 5 ili 6, što će biti maksimalna dnevna temperatura. Očekuju se uglavnom temperature malo iznad, ali one neće dugo trajati, jer će krajem januara ponovo otopliti - rekao je Geza Kovač, saradnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Svetske meteorološke organizacije su saopštile da je protekla godina, sa prosečnom temperaturom od 14,7 stepeni, druga najtoplija godina u istoriji, odmah nakon 2016. godine. Globalno zagrevanje dakle postoji, a sudeći prema visokim temperaturama na početku ove godine, možda nam sledi novo obaranje rekorda.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2638
Povezane teme

božić

prognoza vremena

visoka temperatura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.