Komentara: 30
Pregleda: 7736

Od danas trodnevna žalost povodom smrti patrijarha srpskog Irineja

20.11.2020. u 14:10h > 15:32
Izvor: Subotica.com
Rano jutros je od posledica zaraze korona virusom preminuo patrijarh srpski Irinej. Tim povodom Vlada Srbije donela je odluku da od danas do nedelje bude na snazi trodnevna žalost.
Od danas trodnevna žalost povodom smrti patrijarha srpskog Irineja

Povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja (90) saučešće je izrazio i gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

- U ime Grada Subotice i svoje lično, izražavam najdublje saučešće svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji će ostati upamćen kao mudar i posvećen predstojatelj naše Crkve, veliki duhovnik i borac za svoj narod, kako na prostoru Kosova i Metohije, tako i Eparhije niške i konačno na tronu Svetog Save - navodi se, između ostalog, u gradonačelnikovom saopštenju povodom smrti crkvenog poglavara.

Povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja telegram saučešća Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne crkve uputila je Međunarodna biskupska konferencija svetog Ćirila i Metodija.

- Sa žaljenjem i dubokim hrišćanskim bolom primili smo vest o upokojenju velikog Božjeg Pastira, Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog, Patrijarha srpskog gospodina Irineja. U ovim teškim vremenima velikih iskušenja Njegovo upokojenje predstavlja nenadoknadivi gubitak ne samo za sav verni pravoslavni narod, već i za katoličku Crkvu i sve nas koji smo ga poznavali i iskreno poštovali. Sam Sveti otac, Papa Franjo, veoma ga je cenio nazvavši ga Velikim Patrijarhom, upravo zbog njegove ljubavi prema istini koja nam je svima toliko potrebna – kaže monsinjor Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski. - Svojom jednostavnošću, širokim srcem i Hristovom ljubavlju ostavio je dubok i neizbrisiv trag moralne veličine koja će nam svima nedostajati. Neka Božja uteha i nada ponovnog susreta u večnosti prati sve nas, a dobri Bog neka mu podari večnu pamjat!

Vest da je patrijarh Irinej preminuo stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo u noći između srede i četvrtka.

Po pisanju medija patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 7736

Povezana vest

Povezane teme

patrijarh

stevan bakić

patrijarh irinej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.