Komentara: 13
Pregleda: 7290

Od danas dostupna digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima na kovid

12.05.2021. u 12:02h
Izvor: Subotica.com  / RTS
Svi građani Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid 19.
Od danas dostupna digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima na kovid

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kaže da Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li su građani primili vakcinu protiv koronavirusa i da li imate rezultate testiranja na kovid 19.

- Sertifikat predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate pi-si-ar, antigenskog i serološog testa - objašnjava Jovanović.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava. Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija "pokreni uslugu". Nakon pokretanja opcije "pokreni uslugu", potrebno je da građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Formular za prijavu i sertifikat nakon generisanja

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno OVDE. Pomoć pri registraciji na ovaj sistem možete zatražiti u Uslužnom centru u prizemlju Gradske kuće.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

1) za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine "Astra-Zeneka";

2) za rezultate pi-si-ar i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

3) za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Izvor: Subotica.com / RTS
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 13
Pregleda: 7290
Povezane vesti
Povezane teme
vakcinacija potvrda o vakcinaciji
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.