Komentara: 0
Pregleda: 2617

Od aprila predstave Narodnog pozorišta biće prilagođene osobama sa oštećenim sluhom

28.03.2014. u 20:48h
Izvor: RTV Yueco
Osobe sa oštećenim sluhom od aprila će moći da gledaju sve predstave Narodnog pozorišta Subotica, koje se izvode na klasičan način. Predstave obe drame ove ustanove kulture biće titlovane, kako bi osobe sa oštećenim sluhom mogle da prate gotovo ceo repertoar Pozorišta. Savez gluvih i nagluvih osoba Subotice smatra da je ovo odličan potez subotičkog teatra, jer će i gluve i nagluve osobe moći da budu deo kulturnog života Grada.
Od aprila predstave Narodnog pozorišta biće prilagođene osobama sa oštećenim sluhom

Ljubomir Papuga je gluv od rođenja. Član je Saveza gluvih i nagluvih Subotice i kaže da su do sada on i njegovi prijatelji koji imaju oštećenje sluha izbegavali da odlaze u pozorište jer nisu mogli da prate radnju na sceni. Ljubomir smatra da će titlovane predstave Narodnog pozorišta privući gluve i nagluve osobe da gledaju predstave.

Narodno pozorište Subotica za nekoliko dana počinje sa realizacijom projekta kojim će osobama sa oštećenjem sluha biti omogućeno da prate predstave Drame na srpskom i mađarskom jeziku subotičkog pozorišta. Za početak će titlovane biti predstave koje se izvode na sceni, gde publika sedi u gledalištu, jer je teže titlovati predstave u kojima su i publika i glumci na sceni. Osobe sa oštećenjem sluha će moći da gledaju predstave na maternjem jeziku, pošto će predstave Drame na srpskom biti tilovane na srpski jezik, a Drame na mađarskom jeziku na mađarski jezik. Projekat finansira Ministarstvo kulture.

Prva predstava koju će lica sa oštećenim sluhom moći da gledaju sa titlom je predstava Drame na srpskom jeziku „Mister dolar“ koja će biti izvedena u sredu 2. aprila na sceni „Jadran“ od 19:30 časova. Prva titlovana predstava na mađarskom jeziku na repertoaru je u četvrtak 3. aprila. Radi se o predstavi „Kralj Ibi“ koja je i u zvaničnoj selekciji 64. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2617
Povezane teme

Narodno pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.