Komentara: 0
Pregleda: 3779

Očni centar „Perfect Vision“ obeležio Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

21.11.2016. u 16:03h
Izvor: Subotica.com
U cilju ukazivanja na značaj redovnih oftalmoloških pregleda kod dijabetičara, Očni tim „Perfect Vision“ u subotu je na Otvorenom univerzitetu održao akciju besplatnih pregleda.
Očni centar „Perfect Vision“ obeležio Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Predavanje o dijabetičkoj retinopatiji, koja predstavlja vodeći uzrok slepila u srednjem životnom dobu, okupljenim građanima održala je dr Sandra Jovanović sa Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. U okviru predavanja, dr Jovanović je upozorila na  mogućnost nastanka promena na krvnim sudovima očnog dna, koje često dovode do pada vidne oštrine kod dijabetičara.

- Veliki je broj komplikacija koje dijabetes polako, ali sigurno tokom godina donosi na oku. Trebalo bi ići da se do tih tegoba ni ne dođe. Pravilnom regulacijom šećera i pravovremenim  kontrolama  se već prve i najfinije promene mogu uočiti dok još ne dođe do pada vidne oštrine. Kada ove promene postanu ozbiljnije dolazi do pada vidne oštrine, do pojave krivljenja slike usled otoka žute mrlje, a u krajnjoj fazi kada dođe do krvarenja na očnom dnu i u predeo staklastog tela dolazi do pojave crnih mrlja u oku, koje se slivaju do potpunog gubitka vida. U kasnoj fazi dolazi do porasta očnog pritiska, bola i slepoće, koja dovodi i do gubitka oka kao organa. Posledice mogu biti katastrofalne - upozorila je dr Sandra Jovanović dodajući da bi dijabetičari bar jednom godišnje trebalo da posete oftalmologa-Kada komplikacija nema ili ih ima u manjoj meri, bar jednom godišnje bi trebalo otići na pregled. Ukoliko su već nastale promene, na pregled bi trebalo ići i češće, na šest ili čak tri meseca u zavisnosti od toga kako lekar oftalmolog odredi.

Nakon predavanja,  građani su imali mogućnost da besplatno obave pregled očnog dna na široku zenicu i izmere očni pritisak.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3779

Povezana vest

Povezane teme

dijabetičari

svetski dan borbe protiv dijabetesa

perfect vision

očni pregled

svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.