Komentara: 5
Pregleda: 2075

Obrazovanje jedino rešenje za decu koja pohađaju inkluzivnu nastavu

09.10.2020. u 15:25h
Izvor: TV Subotica
„Dečja nedelja“ nastavlja se danom posvećenom inkluziji. Inkluzija je kompleksan proces jer je obrazovanje jedino rešenje za decu koja pohađaju ovaj vid nastave, poručio je član Gradskog veća za obrazovanje i kulturu, Miloš Nikolić, prilikom posete OŠ „Matko Vuković“.
Obrazovanje jedino rešenje za decu koja pohađaju inkluzivnu nastavu

Inkluzija je već dugi niz godina svakodnevica učenika i nastavnog osoblja ove škole, a sve je počelo pre 20 godina kada su učenici sa Kosova i Metohije počeli da dolaze u većem broju. U međuvremenu postali su primer i mnogim drugim školama, napominje direktorka Mirjana Stevanović.

- Učenike koji nisu znali jezik i koji nisu bili spremni za takav veliki preokret u životu, mi smo tada prihvatili, sa malo stručnog, ali sa mnogo ljudskog znanja i kada su došli, zajedno sa njima smo se učili mnogim stvarima. Nakon dugog niza godina, sada smo škola koja je u međunarodnom programu podsticanja kulture u školama od 2017. godine, odnosno mi smo mentori školama koje su se ove godine priključile tome - rekla je Stevanović.

Akcenat je na stvaranju okruženja u kom svako dete može da pokaže ono u čemu je dobro i što mu ide od ruke, kako u nastavnim, tako i u vanškolskim aktivnostima, dodaje direktorka OŠ „Matko Vuković“.

- Deca sve vrlo lako prihvate i deca su zaista uvek otvorena za sve ono što im se u životu pruža, a da je lepo. Druženje, saradnja, rad na nekom zajedničkom zadatku ili igra, to je nešto što njima uvek predstavlja zadovoljstvo - dodala je Stevanović.

Inkluzija je ozbiljan proces u obrazovanju, a OŠ „Matko Vuković“ prednjači u inkluzivnoj nastavi, istakao je član Gradskog veća za obrazovanje, Miloš Nikolić i zahvalio nastavnom osoblju na trudu koji ulažu u radu sa decom. On je dodao da lokalna samouprava inkluziju podržava i kroz projektno finansiranje, ali i kroz ulaganje u samo obrazovanje i škole, te podsetio da je u ovu školu uloženo 2,8 miliona dinara za obnovu prozora i vrata kako bi đaci imali bolje uslove za učenje. 

- Inkluzija je ozbiljan proces, jer ista ta deca kasnije treba da se uključe u srednje škole, da se pobrinemo o njihovom zapošljavanju, a kasnije i o stanovanju. Dakle, to je celokupna priča o inkluziji. Obrazovanje je jedino rešenje za decu koja pohađaju inkluzivnu nastavu da bi izašla iz tog začaranog kruga, jer tako mogu da napreduju u životu - poručio je Nikolić.

U okviru petog dana „Dečje nedelje“ inkluzija je na delu prikazana u mnogim subotičkim školama, deca iz „Sonje Marinković“ družila su se sa đacima „Žarka Zrenjanina“, školu „Dositej Obradović“ posetili su učenici iz „Ivana Gorana Kovačića“, osnovci iz „Jovana Mikića“ skupljali su donacije za decu kojoj je pomoć neophodna, a član Gradskog veća za socijalnu zaštitu, Ilija Đukanović, posetio je Dnevni boravak za odrasle pri Domu „Kolevka“.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2075
Povezana vest
Povezane teme
Mirjana Stevanović inkluzija u obrazovanju OŠ Matko Vuković inkluzivna nastava miloš nikolić dečja nedelja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.