Komentara: 4
Pregleda: 4262

Obnova Sinagoge do kraja godine

11.07.2017. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
Projekat "Nasleđe pod lupom", koji je nastao je kao rezultat posete stručnjaka subotičkoj Sinagogi, u okviru programa "Sedam najugroženijih", završen je krajem prošlog meseca, a kako je na konferenciji za medije rečeno, završetak radova na Sinagogi bi mogao da se očekuje krajem ove godine.
Obnova Sinagoge do kraja godine

U okviru projekta "Nasleđe pod lupom", koji vode organizacija Evropa Nosta i Evropska investiciona banka,  od 2015. do 2017. godine realizovana je serija programa edukacije i stručnog razvoja, u oblasti zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem, s fokusom na Sinagogu u Subotici. Poslednja aktivnost ovog projekta bio je Seminar o upravljanju nasleđem istorijskih gradova. 

Generalna sekretarka Evropa Nostre Srbija i predavač u oblasti upravljanja kulturnim nasleđem, dr Višnja Kisić, istakla je značaj i potrebu za formiranjem plana upravljanja kulturnim spomenicima, ali i iznela zaključak do kojeg su došli na Seminaru.

- Pristup spomenicima kulture kod nas je takav da se najviše fokusiramo na procese restauracije i konzervacije. Međutim, kada dođe do tog procesa, ne postoji jasna ideja ko je upravljač ili vlasnik tog spomenika, ne razmišljamo o tome koja je njegova funkcija, najčešće se ni ne izdvajaju dugoročna sredstva za održavanje tih spomenika. Zbog toga smo za dvadesetak godina ponovo suočeni sa situacijom da nam taj spomenik predstavlja izazom i da opet moramo da uložimo značajna sredstva u njegovu obnovu - rekla je Kisić i dodala da se takav pristup i svest o spomenicima kulture moraju menjati.

Obnova Sinagoge do kraja godine

Projekat je obuhvatao i uključivanje studenata u edukaciju i istraživanje Sinagoge, ali i praktičan rad na terenu, što je predvodila dr Viktorija Aladžić, arhitekta i docent na Građevinskom fakultetu u Subotici.

- Pratila sam Sinagogu godinama i bilo mi je veoma važno da se ona restaurira. Pomagala sam koliko sam mogla, a jedna od stvari je bila ta da, zajedno sa Višnjom, napravim nominaciju za program "Sedam najugroženijih", što je na sreću prošlo. Osim toga, organizovala sam i radionice za studente Građevinskog fakulteta, koji su istraživali pojedinačne segmente istorijata Sinagoge i obilazili je na terenu - rekla je Aladžić.

Konzervator savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i član nadzornog odbora projekta restauracije Sinagoge, Vladimir Džamić, rekao je da je zadatak nadzora bio da rešava probleme uočene tokom obnove Sinagoge, te da su se zbog toga sastajali jednom nedeljno.

- Bilo je nezamislivo da se objekat vrati u prvobitno stanje, bez upotrebe novih tehnologija. Tako smo ugradili podno grejanje, da ne bi bilo velikih oscilacija u temperaturi u unutrašnjosti objekta, radi zaštite dekoracija i zidnog slikarstva. Osnovni problem, koji smo primetili, jeste da sistem limenih elemenata za odvod vode sa kupole Sinagoge, nije dobar i da objekat prokišnjava. Ovaj problem rešavamo paralelno sa unutrašnjim i spoljašnjim radovima na objektu, i nadamo se da će biti rešen za nekoliko meseci - rekao je Džamić.

Obnova Sinagoge do kraja godine

Sinagoga bi trebalo da bude obnovljena do kraja decembra ove godine, kada se očekuje da bude otvorena za javnost. Međutim, tada sledi razmišljanje o tome ko će njom upravljati, ko će finansirati određene delove održavanja i programa, te kakvu će ulogu imati u kulturnom životu našeg grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4262
Povezane teme

sinagoga

građevinski fakultet

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

restauracija

nasleđe pod lupom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.