• Pregleda: 5702

Obnova Sinagoge do kraja godine

Kompletna obnova subotičke Sinagoge, bisera secesijskog graditeljstva, biće završena do kraja ove godine, kada će se obeležiti 115 godina od izgradnje čuvenog zdanja aritekata Jakaba i Komora.
Obnova Sinagoge do kraja godine

Zajedničkim sredstvima Grada Subotice, AP Vojvodine i Republike Srbije u protekle četiri godine, završena je obnova kompletne fasade objekta. Za obnovu unutrašnjosti, koja će se paralelno odvijati u Srbiji i Mađarskoj,  Vlada naših severnih suseda obezbedila je milion i 600 hiljada evra.

- Drago mi je da vidimo da radovi na ovom velelepnom objektu, koji spada u istorijsko nasleđe Subotice kojim se možemo podičiti, teku planiranom dinamikom. Sredstva su obezbeđena, a ono što je najnovije je javna nabavka za restauraciju krova, odnosno zamenu bakarnog pokrivača, koja će ovih dana biti završena i ulazimo u taj deo rekonstrukcije. Tako da će do 31. decembra Sinagoga zasijati starim sjajem – najavio je gradonačelnik Bogdan Laban, zahvalivši se Vladi Mađarske što je izdvojila značajna sredstva za obnovu zdanja. – Svakodnevno ima puno zainteresovanih turista koji žele da posete Sinagogu, te verujem da će ona postati značajna turistička destinacija u gradu koja će privući turiste.

I po mišljenju Ištvana Pastora, predsednika Pokrajinske Skupštine, obnavljanjem Sinagoge Subotica će dobiti novu privlačnu snagu, a njen značaj je važan i za život jevrejske zajednice.

- Drago mi je da postoje sve realne šanse da do kraja godine subotička Sinagoga bude završena, jer je ona dragulj ne samo Subotice nego i šire. Zahvaljujem se Mađarskoj Vladi što je obezbedila sredstva za obnovu unutrašnjosti, gradu što je u budžetu opredelio novac za obnovu kupole, Mađarskom nacionalnom savetu i Konzulatu što su permanentno prisutni u rešavanju operativnih stvari. - rekao je Pastor

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
rax Odgovori
Köszönjük magyarorszagnak!
živko negovanović Odgovori
pa zar u priboju imaju sinagogugo pošto se dotični vidim razume u restauracije iste?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.