Komentara: 9
Pregleda: 4204
Foto

Obijene prostorije radnog centra za osobe sa invaliditetom

31.01.2024. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Za sada nepoznati počinioci provalili su u prostorije koje Udruženje "ZaJedno" koristi za radno-okupacionu terapiju članova i tom prilikom ukrali elektromotore i alat. Inače, u prostorijama na Putu Edvarda Kardelja osobe sa smetnjama u razvoju proizvodile su pelet i briket.
Obijene prostorije radnog centra za osobe sa invaliditetom

Juče, prilikom redovnog obilaska ovog prostora, Ferenc Ronto uočio je da su vrata sa zadnje strane obijena, a da su provalnici, između ostalog, ukrali elektromotore koji su neophodni za rad mašine za proizvodnju peleta.

Obijene prostorije radnog centra za osobe sa invaliditetomProvalili su dve od ukupno tri prostorije koje koristimo. Odneli su dva elektromotora, jedan je dosta velik od pet ili šest kilovata, a drugi je manji, to su motori za peletnu mašinu. Nedostaju i kolica, kompresor, vaga i nešto sitnog alata - počinje priču Ferenc koji često tu provodi vreme sa sinom Viktorom i njegovim prijateljima iz Udruženja "ZaJedno" - Mom sinu i njegovim prijateljima ovo mnogo znači. Ovde se druže, imaju priliku da izađu iz svoja četiri zida i da se osećaju korisno. Sada više ne možemo da radimo proizvodnju peleta, jer su odneli motore. Pričinjena je veća materijalna šteta, a Udruženje nema mogućnost da kupi ono što nam je ukradeno. Sve ove mašine su obezbeđene iz donacija.

Obijene prostorije radnog centra za osobe sa invaliditetomFerencov sin Viktor Ronto se ipak nada da će šteta biti sanirana i da će od proleća ponovo sa svojim prijateljima proizvoditi briket i pelet u gradskim prostorijama na Putu Edvarda Kardelja.

Nama je ovde bilo jako lepo. Družili smo se, radili i provodili vreme korisno. Nije ovo težak posao, lako se savlada. Svi smo rado dolazili i nadam se da ćemo u proleće ili leto opet imati priliku da nastavimo tamo gde smo stali - veli Viktor.

Obijene prostorije radnog centra za osobe sa invaliditetomUdruženje "ZaJedno" još 2014. godine pokrenulo je ovaj projekat, a od tada kroz radionicu za proizvodnju peleta i briketa je prošlo 14 korisnika. Grad je u tu svrhu ustupio prostorije na pomenutoj adresi, dok su mašine i alati obezbeđeni zahvaljujući brojnim donatorima.

Taj prostor i mašine su bile namenjene za radno-terapijske aktivnosti onih naših članova koji nigde ne mogu da se zaposle. Njima je to mnogo značilo, jer im je pružalo doživljaj lične korisnosti.  Briket i pelet su nosili kući ili smo džakove delili našim članovima koji su skromniji materijalnih mogućnosti i to je bilo veliko zadovoljstvo i za one koji proizvedu i za one koji dobiju - navodi Vesna Gavrić, defektolog u Udruženju "ZaJedno" - Ovo je veliki gubitak, ne samo u materijalnom smislu, već je u pitanju gubitak mogućnosti da jedan broj naših članova može da ispuni vreme korisnim radnim aktivnostima.

Obijene prostorije radnog centra za osobe sa invaliditetom

Izvor: Subotica.com
Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom Obilazak radnog centra za osobe sa invaliditetom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 1 dan
Komentara: 9
Pregleda: 4204
Povezane teme

udruženje zajedno

osobe sa smetnjama u razvoju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.