Komentara: 1
Pregleda: 6110

Obeleženo sedam decenija tehničkog obrazovanja

05.11.2015. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće, kojoj su prethodile izložba fotografija i modna revija, juče je obeleženo je sedam decenija tehničkog obrazovanja u Subotici.
Obeleženo sedam decenija tehničkog obrazovanja

Veliki i značajan jubilej proslavile su tri škole - Tehnička škola „Ivan Sarić“, Politehnička škola i Hemijsko-tehnološka škola.

- Velika mi je čast što su sa nama brojni gosti, a njihovo prisustvo samo potvrđuje koliki značaj naše škole imaju u životu našeg grada – poručio je u ime domaćina Ivan Bajić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Jene Maglai, koji je takođe istakao značaj koji ima tradicija tehničkog obrazovanja.

- Nije mala stvar 70 godina obrazovnog rada, tokom kojih su iz ovih škola izašli su brojni đaci koji su danas uspešni i vredni ljudi. Verujem da će tako biti i ubuduće – rekao je gradonačelnik.

O znanjima koja su poneli iz ovih škola a koje ih prati tokom celog života govorili su i bivši đaci književnik Slobodan Vladušić i privrednik i političar Tivadar Bunford.

Podsetimo,  inicijativu za osnivanje Tehničke srednje škole u Subotici pokrenula je grupa inženjera i tehničara u aprilu 1945. godine, a nešto kasnije odlukom Predsedništva Narodne skupštine APV škola je i osnovana.

Dana 4. novembra 1945. godine počela je nastava na četiri odseka - građevinskom, geodetskom, mašinskom i elektrotehničkom, koju je pohađalo 256 učenika u četiri razreda na srpsko-hrvatskom i tri razreda na mađarskom nastavnom jeziku.

Vremenom su se obrazovni smerovi širili te danas Tehnička škola “Ivan Sarić” obrazuje đake za mašinstvo i obradu metala, elektrotehniku, saobraćaj i metalurgiju, Politehnička škola za geodeziju i građevinarstvo, šumarstvo i obradu drveta, hemiju, nemetale i grafičarstvo, dok Hemijsko - tehnološka škola ima dva područja rada - hemiju, nemetal, grafičarstvo i poljoprivredu i  proizvodnju i preradu hrane.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6110
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
politehnička srednja škola tehnička škola ivan sarić hemijsko tehnološka škola
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.