Komentara: 8
Pregleda: 4610

Subotičkih 7 decenija tehničkog obrazovanja

29.10.2015. u 09:58h
Izvor: Subotica.com
Subotičkih 7 decenija tehničkog obrazovanja

Veliki i burni događaji su grad Suboticu krajem XIX i početkom XX veka iz malenog provincijskog gradića uveli u orbitu značajnih gradova na ovom delu Austrougarske monarhije. Postepeno ovaj grad postaje predmet sve šire radoznalosti. Pojava moderne tehnike i tehničkih dostignuća ostavila je tako dubok trag da i danas, u životu savremenog subotičkog društva, kao polaznu osnovu u urbanizmu, saobraćaju, arhitekturi i drugim delatnostima uzimamo ovaj period, koji mnogi i nazivaju  „zlatnim dobom Subotice” – napisao je u u uvodnoj reči monografije  „70 godina tehničkog obrazovanja u Subotici” Dragan Rokvić, direktor subotičke Gradske biblioteke.

Sedam decenija tehničkog obrazovanja u Subotici obeležavaju tri srednje stručne škole: Politehnička škola, Tehnička škola  „Ivan Sarić” i Hemijsko - tehnološka škola.

Prve škole za opšte obrazovanje u Subotici su nastale u 18. veku i tada su doneseni prvi zakoni o obrazovanju. Marija Terezija je izdala prvi Zakon o obrazovanju (Ratio Educationis) , kojim je uvedeno obavezno školovanje dece od 7 do 10 godina. Druga polovina 18. veka donela je osnivanje stručnih škola. Prva Tehnička škola u svetu osnovana je u Parizu 1794. godine.

Subotičkih 7 decenija tehničkog obrazovanja

Inicijativu o osnivanju Tehničke srednje škole u Subotici dala je grupa inženjera i tehničara, u aprilu 1945. godine. Odlukom Predsedništva Narodne skupštine APV, 8. juna iste godine osnovana je Tehnička škola u Subotici. Tokom leta imenovani su direktor i nastavnici, određena je lokacija školske zgrade, Vilsonova 38 a današnja ulica Maksima Gorkog 38.

Odlučeno je da školovanje prve generacije traje 2 godine. Nastavu su izvodili članovi Sekcije inženjera i tehničara, nakon radnog vremena od 5 do 9 sati uveče, bez honorara.

Subotičkih 7 decenija tehničkog obrazovanja

U nedelju 4. novembra 1945. godine u 3 sata popodne, počinje nastava na 4 odseka: građevinskom, geodetskom, mašinskom i elektrotehničkom, sa 256 učenika. Bilo je 4 razreda na srpsko-hrvatskom i 3 razreda na mađarskom nastavnom jeziku. Usled nedostatka nastavnog kadra, nekoliko najboljih tehničara iz prve generacije maturanata, tek izašlih iz školskih klupa, stalo je za drugu stranu katedre.

Vreme je teklo, odobravani su novi smerovi, te su se tokom narednh decenija škole podelile i profilisale po područjima rada. Tehnička škola,, Ivan Sarić” je srednja stručna škola regionalnog značaja za obrazovanje učenika u četiri područja rada: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, saobraćaj, metalurgija. Politehnička škola je srednja stručna škola regionalnog značaja za obrazovanje učenika u četiri područja rada: geodezija i građevinarstvo, šumarstvo i obrada drveta, hemija, nemetali i grafičarstvo, i kultura, umetnost i javno informisanje. Hemijsko - tehnološka škola je srednja stručna škola regionalnog značaja za obrazovanje učenika u dva područja rada: hemija, nemetali i grafičarstvo i poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

Subotičkih 7 decenija tehničkog obrazovanja

- „Rad je stvorio i održao čoveka. Naučiti mladog čoveka da radi, da u svom radu i stvaralaštvu uživa, naša je misija. Iz malog nastaje veliko, iz mladosti nastaje zrelost. Iz molekula vode rođen je život, iz zrna žita nastale su civilizacije, a mnogim i različitim nitima ispreplitan je naš šaroliki svet. Mi pomažemo mladima da postanu tvorci jedne lepše budućnosti”, napisao je Nikola Matković, direktor Hemijsko - tehnološke škole.

- „Ulažemo mnogo rada i aktivnosti da bismo ostvarili planirane ishode. Uvodimo inovacije u vaspitno - obrazovni proces, koristimo modernu tehnologiju i moderna nastavna učila, opremamo kabinete savremenim sredstvima i trudimo se da budemo škola po meri učenika 21. veka. Sačuvali smo od prethodnika, a poklonićemo naslednicima – sigurno, kvalitetno, dostupno i korisno obrazovanje”, siguran je Ivan Bajić, direktor Tehničke škole  „Ivan Sarić”.

Subotičkih 7 decenija tehničkog obrazovanja

- „Lepe godine dočekasmo, hvala na pitanju, dobro smo i dočekaćemo još mnoge. Zanati, mudre glave i vredne ruke su Suboticu gradom učinili i gradom će je održati i zato koristim i ovu priliku da naglasim da je period od 70 godina tek jedan deo vremena u kojem prenošenje znanja i veština sa generacije na generaciju predstavlja kontinuitet postojanja tehničkog obrazovanja značajnog za širi region. Jubilej je prilika da sebi priuštimo trenutke sentimenta i ponosa na tradiciju koja nas obavezuje. Tehničke struke i u budućnosti moraju ostati osnovna poluga razvoja naše zajednice. Na to nas upućuje dinamični tehnološki napredak privrede u vremenu u kojem živimo”, zaključio je povodom jubileja Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Subotičkih 7 decenija tehničkog obrazovanja

Za sredu, 4. novembar, zakazan je niz aktivnosti kojima će biti obeležen ovaj jubilej: učenici će se takmičiti u fudbalu i odbojci, nastavnici će održati svečana nastavnička veća, u holu Otvorenog univerziteta će u 17,30 biti otvorena izložba 70 fotografija arhivskog materijala, biće predstavljena monografija i održana modna revija, a program će biti zaokružen svečanom akademijom koja će početi u 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4610

Povezane vesti

Povezane teme

hemijska škola

politehnička srednja škola

tehnička škola ivan sarić

hemijsko tehnološka škola

mešc

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.