Komentara: 15
Pregleda: 3985
Foto

Obeleženo punoletstvo nemačko-srpske razvojne saradnje

11.12.2018. u 16:31h > 19:02
Izvor: Subotica.com
Obeleženo punoletstvo nemačko-srpske razvojne saradnje

Predstavom „Punoletstvo“ u izvođenju „Reflektor teatra“ i izložbom „Dela znače“ u holu Otvorenog univerziteta danas je obeleženo 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje. Cilj saradnje je približavanje Srbije Evropskoj uniji, jačanje privrede i poboljšavanje životnog standarda građana, realizuje je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ a nemačka razvojna banka KfW zadužena je za fnansijsku saradnju.

Tokom svih ovih godina Nemačka je podržala Srbiju sa više od 1.8 milijardi evra namenjenih realizaciji brojnih projekata u oblasti ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, unapređenje demokratskog društva i administracije... Među njima je i projekat „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, koji je za naš grad izuzetno značajan, kako u ekološkom, tako i u turističkom i ekonomskom smislu.

Obeleženo punoletstvo nemačko-srpske razvojne saradnje

- Ovo je prilika da se ambasadoru Tomasu Šibu zahvalim na kontinuiranoj podršci Nemačke, a nemačkim investitorima zahvalim na poverenju koje imaju u našu zemlji i naš grad. U subotičkoj Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ i Slobodnoj zoni trenutno je radno angažovano više od šest hiljada ljudi, a u tri velike nemačke kompanije „Simensu“, „Norma grupi“ i „Kontinentalu - Kontitehu“ i „Dunkermotorenu“, koji je postao deo američke grupacije „Ametek“, zaposleno je više od 3.700 radnika – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Nemačka je značajan spoljno-trgovinski partner Srbije, Vojvodine ali i RPK Severnobačkog okruga. Pre nekoliko meseci potpisali smo Memorandum o razumevanju sa kompanijom „Bojsen“, koja se bavi proizvodnjom auspuha, a do kraja godine predstoji nam još jedan razgovor sa menadžemntom i verujem, da ćem do tada znati više o kakvoj se investiciji radi.

Obeleženo punoletstvo nemačko-srpske razvojne saradnje

Od 2000. godine, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, kroz različite programe podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije.

Po rečima Tomasa Šida, ambasadora Nemačke u Srbiji, saradnja dve zemlje je izuzetno važna, uloženo je 1.8 milijardu evra u 80 projekata tehničke saradnje i 60 projekata finansijske saradnje.

- Mnogo je razloga što se Nemačka angažuje u oblasti razvojne saradnje. Prvi je što Nemačka vrlo dobro zna šta znači dobiti međunarodnu podršku i pomoć, jer je i sama to bila posle Drugog svetskog rata – istakao je ambasador Šib. - Sada smo više povezani nego što je to ranije bio slučaj i svaka zemlja nosi više odgovornosti za dešavanja u svetu.

Obeleženo punoletstvo nemačko-srpske razvojne saradnje

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje Svečanost povodom 18 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 3985
Povezane teme

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.