Komentara: 7
Pregleda: 4349

Obeleženo četiri godine Angio sale, zbrinuto 405 pacijenata sa srčanim udarom

18.09.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Obeleženo četiri godine Angio sale, zbrinuto 405 pacijenata sa srčanim udarom

Prva koronarografija i ugrađivanje stenta u Angio sali subotičke bolnice obavljeni su 15. septembra 2017. godine. Kako navode iz ove zdravstvene ustanove, u protekle četiri godine ukupno je urađeno 1.600 koronarografija, od toga 645 perkutanih koronarnih intervencija (PCI), 160 angiografija abdominalne aorte i arterija ekstremiteta, 14 perikardiocenteza, a ukupno je ugrađeno 1.170 stentova.

Od stavljanja u rad Angio sale u Subotici, za period od četiri godine, ukupno je zbrinuto 405 pacijenata sa akutnim infarktom miokarda.

- U ovom periodu 215 pacijenata zbrinuto je zbog akutnog infarkta miokarda sa ST elevacijom (STEMI), 19 u kardiogenom šoku uz podršku tima anestezije i reanimacije i 190 pacijenata sa akutnim infarktom miokada bez elevacije ST segmenta (NSTEMI) - preciziraju iz Opšte bolnice Subotica, dodajući da je za protekle tri godine ugrađeno 415 pejsmejkera i 41 kardioverter-defibrilator.

Obeleženo četiri godine Angio sale, zbrinuto 405 pacijenata sa srčanim udaromOd 2018. godine u subotičkoj Angio sali izvode se i specijalni imidžing i invazivna funkcionalna ispitivanja koronarnih arterija, tzv. IVUS (intravaskularni ultrazvuk koronarnih arterija) i FFR (frakciona rezerva protoka).

Kako navode iz Opšte bolnice Subotica, zahvaljujući trudu i naporu tima angažovanog u Angio sali ukinuta je lista čekanja za koronarografiju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4349
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

angio sala

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.