Komentara: 17
Pregleda: 6007
Foto

Obeleženo 98 godina od oslobođenja Subotice

13.11.2016. u 17:41h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu danas je obeleženo 98 godina od ulaska srpske vojske u Suboticu i oslobođenja u Prvom svetskom ratu.
Obeleženo 98 godina od oslobođenja Subotice

Dugoočekivana sloboda stigla je 13. novembra 1918. godine, tačno u 10.15 časova, kada je srpska vojska, predvođena potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijem, vozom stigla na Železničku stanicu i donela vest o kraju Velikog rata.

Vojnike, žive svedoke albanske golgote i solunske pobede, dočekali su predstavnici Bunjevačko-srpskog narodnog odbora (osnovan 10. novembra), a u ime naroda pozdravio ih je dr Jovan Manojlović. Samo 12 dana kasnije odlukom Velike narodne skupštine o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje, na kojoj je jednu od presudnih uloga odigrao sveštenik Blaško Rajić, Subotica je zvanično postala deo Srbije.

Obeleženo 98 godina od oslobođenja Subotice

Na velika stradanja koja je naša zemlja pretrpela u Velikom ratu podsetio je u svojoj besedi sveštenik Dragan Stokin, poručujući okupljenima da u svakom teškom periodu treba da se sačuva ono najvrednije - a to su ljudskost i čisto srce i duša.

- Tokom rata onesposobljeno je 58 odsto preduzeća, uništeno je 50 odsto rudnika metala i gotovo sto odsto rudnika uglja, porušeno je 12 hiljada tona mostovne konstrukcije, odneto je 24.600 tona bakra, dve hiljade tona olova i i na stotine hiljade tona druge rude. Stočni fond je uništen za 70 odsto, za isto toliko je smanjena poljoprivredna proizvodnja, broj radnika je tek 1923. godine dostigao broj iz 1910. Srbija je izgubila milion i 445 hiljada ljudi, odnosno 28 odsto stanovništva – podsetio je otac Dragan Stokin. - Možete zamisliti koliko je to ličnih tragedija, jer za poginulim ne plače samo jedan. Srbija je bila dolina plača. A opet, po oslobođenju Srbije nemate nijedan podatak da je neko ubijen, ali ima mnoštvo svedočanstava da su žene i majke ojađene Srbije, zarobljene vojnike, od svoje sirotinje, hranile i pomagale. I zato u svakom trenutku treba da sačuvamo ono najistinskije, najveću vrednost koju niko ne može da otme, a to je ljudskost.

Obeleženo 98 godina od oslobođenja Subotice

Ovogodišnje obeležavanje velikog istorijskog datuma poklapa se sa četvrt veka bratimljenja Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Bunjevačkog kulturnog centra. Као i prethodnih godina na sceni Jadran u subotu je održana svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“.

- SKC i BKC su 1991. godine potpisali povelju o bratimljenju, a dve godine kasnije pokrenuta je inicijativa da se obeležava 13. novembar, dan ulaska srpske vojske u Suboticu i dan kada su donete značajne odluke važne za slovenski živalj na tlu tadašnje Austrougarske carevine – podsetio je Milan Marodić, predsednik SKC „Sveti Sava“.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom obeležavanja 98 godina od oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6007

Povezana vest

Povezane teme

miloš stanković

oslobođenje grada subotice

dragan stokin

polaganje venaca

dragi vučković

dan oslobođenja subotice

milimir vujadinović

prvi svetski rat

milan marodić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.