Komentara: 12
Pregleda: 2819
Foto

Obeleženo 140 godina od Palićkih sportskih igara Lajoša Vermeša

26.08.2020. u 16:34h
Izvor: Subotica.com
U čast 140 godina od održavanja prvih Palićkih sportskih igara Lajoša Vermeša (1860-1945), danas su položeni venci na spomenik ovom vanvremenskom sportisti i euriditi na Paliću.
Obeleženo 140 godina od Palićkih sportskih igara Lajoša Vermeša

Prvo sportsko takmičenje je na Paliću održano 26. avgusta 1880. godine, 16 godina pre no što je francuski baron Pjer de Kuberten u Atini zvanično obnovio Olimpijske igre. a prve discipline bile su rvanje, skok udalj i bacanje kugle.

Za potrebe prvih Palićkih sportskih igara, kako im je bio zvaničan naziv, Vermeš je osposobio, ni manje, ni više, nego svoj voćnjak. Uspeh “vatrenog krštenja” osokolio je sportskog vizionara. Postavlja fiskulturne sprave, pravi atletske staze i gradi prvu biciklističku stazu u ovom delu Evrope. Raste i broj disciplina, te su, pored inicijalnih, uvršćeni i gimnastika, plivanje, atletika (trčanje na 250 i 220 metara, na 15 kilometara i na hiljadu metara sa preponama, skok uvis, skok s motkom), boks, mačevanje, veslanje, biciklizam (trka na 15 kilometara na relaciji Subotica - Palić). Nisu izostali ni kuglanje, skok iz mesta, brzo hodanje, klizanje, jedrenje, ali jedrenje na ledu, skok u vodu s motkom, bacanja kugle uvis, discipline koje danas zvuče, a verovatno i izgledaju prilično čudno.

Obeleženo 140 godina od Palićkih sportskih igara Lajoša VermešaPalićke sportske igre okupljale su takmičare iz cele Evrope i leti i zimi, a kakav ugled su imale, pokazuje činjenica da su se ostali sportski, pa i kulturni događaji na Starom kontinentu usklađivali sa datumom njihog održavanja. Pored stadiona, na samoj obali Palićkog jezera, Vermeš je, naravno o svom trošku, sagradio i olimpijsko selo, gde su bili smešteni takmičari. O tom periodu i danas nemo svedoče kula Bagojvar (Sovino gnezdo) i vila Lujza.

U ime Grada Subotice venac na spomenik Vermešu položili su Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, i Nataša Aleksić, članica Gradskog veća za sport, a u ime Mađarskog nacionalnog saveta velečasni Čaba Paško.

Obeleženo 140 godina od Palićkih sportskih igara Lajoša Vermeša- Lajoš Vermeš  je najbolji dokaz da je Subotica imala sportske mecene, vizionare. Kada kažemo Olimpijske igre, naravno da je prva pomisao na sport, ali ono što je Lajoš Vermeš organizovao pre 140 godina izlazi iz okvira sporta, s obzirom na to da se radi o mnogo čemu drugom, a ne samo o sportu – poručio je Pastor. - Posle prvih Palićkih sportskih igara održanih 1880. godine na ovaj dan svetu je trebalo još 16 godina da bi mogao da isprati  ono što smo mi ovde u Subotici na Paliću, zahvaljujući vizionarstvu Lajoša Vermeša ostvarili i imali do Prvog svetskog rata.

Zahvaljujući Palićkim olimpijskim igrama Subotica još uvek ima zgrade „Bogojvar“,  objekte današnje „Riblje čarde“ i „Vile  Lujza“. Zahvaljujući Lajošu Vermešu izgrađena je i tramvajska  linija između Subotice i Palića, da bi gledaoci mogli da dolaze da prate Olimpijske igre na Paliću.

- Sve je to ostalo na nama da negujemo. Moramo da sledimo njegov primer i da se trudimo da budemo dostojni Lajoša Vermeša. Nova gradska vlast će više pažnje posvetiti ovim objektima, jer to zaslužuje i Lajoš Vermeš, a zaslužuju i današnji Palićani i Subotičani -  naglasio je Pastor.

Obeleženo 140 godina od Palićkih sportskih igara Lajoša Vermeša

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara Obeležavanje 140. godišnjice  od otvaranja prvih palićkih sportskih Olimpijskih igara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 2819
Povezane teme

balint pastor

spomenik lajoš vermeš

lajoš vermeš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.