Komentara: 1
Pregleda: 3180

Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

21.03.2016. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se široj društvenoj zajednici skrenula pažnja na sposobnosti i značaj radnog angažovanja osoba sa Daunovim sindromom, učenici Školskog centra „Dositej Obradović“ i korisnici Doma za decu sa smetnjama „Kolevka“ pomagali su danas zaposlenima u McDonaldsu i prodavnici igračaka „Symba“.
Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Srednjoškolci su u toku prepodnevnih časova  čistili stolove, tacne i brinuli o higijeni, dok su mlađi osnovci dali doprinos akciji deleći šarene balone ispred prodavnice igračaka. 

- Mi smo želeli društvenoj zajednici da skrenemo pažnju na ove osobe, na njihove potrebe, mogućnosti i probleme sa kojima se susreću i da pokažemo da oni mogu da budu radno angažovani. McDonalds smo izabrali zato što ove osobe zahvaljujući svojoj istrajnosti i preciznosti rade u objektima ove kompanije širom Amerike. Nadam se da neće ostati samo na ovome i da će u dogovoru sa nadležnima radno angažovanje osoba sa Daunovim sindromom i uopšte osoba sa smetnjama u razvoju preći u dobru praksu i u našem gradu - kaže Danijela Andrašić iz Doma za decu „Kolevka“.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom je ove godine širom sveta obeležen 10. put, nošenjem šarenih čarapa u cilju podrške osobama koje žive sa ovim sindromom. Šarene čarape su uzete kao simbol, jer ove osobe imaju problem sa uparivanjem čarapa u boji.

Daunov sindrom je najčešća hromozomopatija, a zastupljen je u oba pola. Dok zdrave osobe imaju 46 hromozoma, odnosno 23 para, osobe sa Daunovim sindromom imaju jedan hromozom više na 21. paru, te je  21. mart njihov dan. Dok je 1929. godine prosečni životni vek ovih osoba bio 9 godina, danas one žive duže od 50 godina. Procenjuje se da u Srbiji sa sa ovim sindromom živi oko 2.000 osoba.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3180
Povezane teme

kolevka

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

daunov sindrom

svetski dan osoba sa daunovim sindromom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.