Komentara: 0
Pregleda: 3094

Obeležen Svetski dan autizma

02.04.2013. u 16:28h
Izvor: RTV City
Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom koji se obeležava danas, u Gradskoj kući je održan okrugli sto posvećen ovoj temi.U Evropi živi oko pet miliona osoba sa autizmom, dok za Srbiju nema preciznih podataka, ali se pretpostavlja da ima do tri hiljade osoba koje žive sa ovim poremećajem.
Obeležen Svetski dan autizma

Za sada se ne zna tačan podatak koliko osoba sa ovim poremećajem živi na teritoriji Grada, ali po rečima stručnjaka poslednjih godina dešava se ekspanzija poremećaja koji se dijagnostikuju kao autizam. U Sjedinjenim Američkim državama govori se o razmerama epidemije. Za sada uzrok nastanka vezuje se za genetiku, mada postoje i pretpostavke da ona i nije jedini faktor nastanka poremaćaja.

Po rečima dr. pedijatrije Mire Malagurski u medicini imperativ je rana dijagnoza kao i započinjanje tretmana na vreme koje može da obeća i bolju prognozu za osobu. Iako neuronauka napreduje, autizam i dalje ostaje velika nepoznanica današnjice. Podaci od pre dvadeset godina govore da se autizam javljao kod 4 do 5 dece na 10 000, dok je danas taj broj mnogo veći. Danas ovaj poremećaj se javlja kod jednog od stotinu novorođene dece.

Odnedavno i Subotica ima Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom.

Udruženje je osnovano prošle godine, a početkom maja očekuje se i otvaranje prostorija Udruženja koja su trenutno u fazi renoviranja. Nalaze se na adresi Vareška 28.

Uz podršku lokalne samouprave Udruženje je osnovano kako bi se pomoglo u rešavanju problema sa kojima se susreću osobe sa autizmom u svakodnevnom životu.

Pored raznih aktivnosti poput muzičke radionice, psihomotorne edukacije i fizičke aktivnosti na bazenu, za decu postoji i podrška od strane defektologa, logopeda i psihologa. U prostorijama Udruženja, delom sredstava koja su prikupljena na Gradonačelnikovoj humanitarnoj večeri, od maja meseca biće postavljena i senzorna soba, koja je samo jedan deo u terapiji osoba sa autizmom.

Izvor: RTV City

Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće

Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan osoba sa autizmom - koncert u Velikoj većnici Gradske kuće
Pogledaj ostale fotografije

Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto

Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto Svetski dan osoba sa autizmom - okrugli sto
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3094
Povezane teme

autizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.