• Pregleda: 3122

Obeležen Međunarodni dan broja Pi

Edukativnim programom i takmičenjem u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“  9. put po redu  obeležen je  Međunarodni dan broja Pi.
Obeležen Međunarodni dan broja Pi

Međunarodni dan broja Pi obeležava se 14. marta, jer po anglosaksonskom načinu pisanja datuma odgovara  vrednosti broja koji u matematici definiše srazmer obima i prečnika kruga, a iznosi 3,14.

Kako je Pi je jedan od najpoznatijih iracionalnih brojeva, koji posle decimalne zapete sadrži beskonačno mnogo cifara, u okviru programa obeležavanja učenici su izveli predstavu „Budi iracionalan“ kojom su povezali umetnost i broj Pi.

- Akcenat je na iracionalnosti. Predstava je sačinjena od tri filma a između ima muzičke spotove i tekstove. Tekstovi govore o beskonačnosti, o ljudima koji traže, o ljudima koji su na neki način neshvaćeni. Svi ljudi koji su tragali za brojem Pi, odnosno za poslednjom decimalom broja Pi, na neki način su proglašavani ludima. Nadam se da  publici neće biti iracionalno i da će moći da shvati metafore - kaže Ruža Jeličić, profesorka matematike u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

Nakon predstava na srpskom i mađarskom jeziku, održano je takmičenje učenika u  pamćenju decimala posle broja 3,14. Pravo da učestvuju u takmičenju imali su samo đaci koji su mogli da zapamte najmanje 100 decimala.

- Ovo takmičenje se oranizuje svuda u svetu, pa smo i mi pokušali smo da ponudimo đacima ovo takmičenje, što je lepo prihvaćeno i imamo talentovane učenike koji to mogu da zapamte. Učenici su se dugo pripremali za ovo takmičenje a svako je imao svoj način pripreme. Naš rekord je 260 cifara, što smo postigli prošle godine. Melinda Der drži rekord u našoj školi - kaže Erika Pap Horvat, profesorka matematike u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Zoran Odgovori
"Predstava 'Budi iracionalan'. Akcenat je na iracionalnosti."

Kada želite da sludite i uništite jedno društvo i njegove zdrave vrednosti servirate mu lažne diplome, golotinju, nekulturu, prostakluk, bahatluk, kriminal i ostale iracionalnosti. Nas su učili racionalosti i normalnosti, danas sve rade suprotno i govore o "Boljem sutra".
Zoran
Dodatak mom komentaru:

Zanimalo me je ko je smislio proslavljanje broja, jednu takvu bespotrebnost u moru daleko važnijih stvari. Otkrih da su to učinili Amerikanci. Uzgred, Vikipedija kaže da se Dan broja pi (π) obeležava na mnogo načina, uključujući jedenje pite i gađanje pitama. Sve je, očito, u duhu maksime "Budi iracionalan".
no name Odgovori
eee ruzo ruzo.. koliko sam se mucio celu srednju zbog tebe
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.