Komentara: 3
Pregleda: 4190
Foto

Obeležen Međunarodni dan broja Pi

14.03.2017. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
Edukativnim programom i takmičenjem u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“  9. put po redu  obeležen je  Međunarodni dan broja Pi.
Obeležen Međunarodni dan broja Pi

Međunarodni dan broja Pi obeležava se 14. marta, jer po anglosaksonskom načinu pisanja datuma odgovara  vrednosti broja koji u matematici definiše srazmer obima i prečnika kruga, a iznosi 3,14.

Kako je Pi je jedan od najpoznatijih iracionalnih brojeva, koji posle decimalne zapete sadrži beskonačno mnogo cifara, u okviru programa obeležavanja učenici su izveli predstavu „Budi iracionalan“ kojom su povezali umetnost i broj Pi.

- Akcenat je na iracionalnosti. Predstava je sačinjena od tri filma a između ima muzičke spotove i tekstove. Tekstovi govore o beskonačnosti, o ljudima koji traže, o ljudima koji su na neki način neshvaćeni. Svi ljudi koji su tragali za brojem Pi, odnosno za poslednjom decimalom broja Pi, na neki način su proglašavani ludima. Nadam se da  publici neće biti iracionalno i da će moći da shvati metafore - kaže Ruža Jeličić, profesorka matematike u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

Obeležen Međunarodni dan broja Pi

Nakon predstava na srpskom i mađarskom jeziku, održano je takmičenje učenika u  pamćenju decimala posle broja 3,14. Pravo da učestvuju u takmičenju imali su samo đaci koji su mogli da zapamte najmanje 100 decimala.

- Ovo takmičenje se oranizuje svuda u svetu, pa smo i mi pokušali smo da ponudimo đacima ovo takmičenje, što je lepo prihvaćeno i imamo talentovane učenike koji to mogu da zapamte. Učenici su se dugo pripremali za ovo takmičenje a svako je imao svoj način pripreme. Naš rekord je 260 cifara, što smo postigli prošle godine. Melinda Der drži rekord u našoj školi - kaže Erika Pap Horvat, profesorka matematike u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“. 

Izvor: Subotica.com
Takmičenje iz Pi broja Takmičenje iz Pi broja Takmičenje iz Pi broja Takmičenje iz Pi broja Takmičenje iz Pi broja Takmičenje iz Pi broja Takmičenje iz Pi broja Takmičenje iz Pi broja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 4190
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.