Komentara: 0
Pregleda: 1384
Foto

Obeležen Međunarodni dan belog štapa

15.10.2021. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
Skromnom svečanošću za svoje članove, Udruženje slepih i slabovidih obeležilo je Međunarodni dan belog štapa, a za razliku od prethodnih godina, danas kažu da im je borba sa svakodnevicom lakša, jer su konačno postali vidljivi u svojoj zajednici.
Obeležen Međunarodni dan belog štapa

Problemi i problemčići. Tako članovi Udruženja slepih i slabovidih opisuju svoj svakodnevni život, ali se ne žale, jer kako Danijela Pejić kaže, za svakoga ima mesta pod nebom, samo je potrebno pitati i neko rešenje će se uvek naći.

- Slepi najviše problema imaju u kretanju, ali zato nam je lokalna samouprava obezbedila jako veliku pomoć u vidu personalnih asistenata koje oni finansiraju, a koji su tu da nam pomognu pri svakodnevnim aktivnostima, tako da su na taj način velikim delom rešili naše probleme - kaže Pejić, dodajući da ona i njene kolege učestvuju u raznim aktivnostima tokom cele godine. - Tu je šah ko voli, kuglanje, imamo puno pesnikinja koje pišu poeziju, naša Svetlana Manji je ove godine izdala samostalnu zbirku, imali smo književno veče i organizovanu projekciju filma "Toma" samo za naše Udruženje, za šta smo zahvalni Art bioskopu "Lifka". Aktivni smo koliko možemo i koliko nam naš invaliditet dozvoljava, ali se i trudimo.

Obeležen Međunarodni dan belog štapaKada je u pitanju zapošljavanje i pronalaženje adekvatnog radnog mesta, članovi Udruženja kažu da je sada sve manje prepreka, pa je tako prošle godine jedna članica uspela da dobije posao u "Kolevci", a ove godine je i jedan mladić, koji se obrazovao za fizioterapeuta i položio državni ispit, zaposlen u jednom privatnom salonu.

- Trudimo se da svakome pomognemo i izađemo u susret, jer mislimo da svaki problem ima rešenje. Na primer, ja radim sa Danijelom i mogu da kažem da se ona čak i više trudi od mene da postigne posao i neki nivo. Pred nekim problemom ja ću da zastanem, a ona nikada, ona se bori uporno da sve probleme rešimo. Mislim da je to jako dobro, zato što to vide i poslodavci, koji će sve manje imati odbojnosti i trudiće se da zaposle ljude, jer invaliditet ne znači nesposobnost za rad, već im treba dati priliku da rade - kaže Valentina Lazarević, sekretarka Udruženja.

Obeležen Međunarodni dan belog štapaUdruženje slepih i slabovidih u našem gradu broji 450 članova različitih životnih dobi, a ove godine je proslavilo i veliki jubilej, 70 godina postojanja. Po rečima Lazarević, u proteklom periodu je urađeno mnogo toga, ali je najvažnije to što članovi više nisu na margini društva.

- Zahvaljujući dobrim ljudima, naše Udruženje danas izgleda kako izgleda i 30 hiljada evra je uloženo zahvaljujući donacijama. Od početka godine pa do danas smo imali 82 donatora koji su pomogli našem Udruženju i zahvaljujući lokalnoj samoupravi naše Udruženje se zove Udruženje slepih i slabovidih, ali je postalo vidljivo u društvu. Mi više nismo na margini, naši članovi su cenjeni u društvu i prihvaćeni - poručuje Lazarević.

Izvor: Subotica.com
Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica Obeležaanje Dana belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1384
Povezane teme

slepi u subotici

dan belog štapa

slepi

udruženje slepih i slabovidih subotica

slepi i slabovidi

svetski dan belog štapa

Dani belog štapa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.