Komentara: 13
Pregleda: 3173
Foto

Obeležen Dan svetog Vinka

22.01.2014. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko vremenske prilike posluže, i izostanu mrazevi, i ove godine se može očekivati dobar rod vinove loze, zaključak je vinara – vitezova vina iz reda “Arena Zabatkiensis”, nakon današnjeg tradicionalnog prvog ovogodišnjeg izlaska u vinograd. Na dan Svetog Vinka, članovi vinskog viteškog reda “Arena Zabatkiensis” i ove godine su izašli u vinograd kako bi rezidbom videli kakva godina može da se očekuje.
Obeležen Dan svetog Vinka

Agronom, vinar i član reda Petar Čuvardić, nakon rezidbe nekoliko grana vinove loze, ocenio je da je lozi godio izostanak niskih temperatura u prethodna dva meseca, odnosno pozitivno uticao na njeno prezimljavanje, a ukoliko se nastave povoljne vremenske prilike može se očekivati solidan rod. Međutim, napominje Čuvardić, treba biti obazriv u iznošenju prognoza jer je pre dve godine mraz, nakon povoljne prognoze, uništio gotovo čitav rod.

Osim vinara i članova subotičko-horgoškog reda, današnjoj svečanosti bili su prisutni i njihovi osnivači, članovi reda “Sent Vinsent” iz županije Čongrad u Mađarskoj, kao i članovi drugih vinskih viteških redova iz Srbije. Dan Svetog Vinka je i dan vinskog viteškog reda “Arena Zabatkiensis”, prvog ovakve vrste u Srbiji, a takođe označava i početak nove „vinske godine“. Veliki majstor ovog viteškog reda Arena Zabatkiensis ocenio je proteklu vinsku godinu kao veoma uspešnu, s obzirom da su brojna vina sa ovog područja osvajala nagrade. On je takođe podsetio da je ovdašnji „vinski put“ uvršten među 52 svetske destinacije Njujork tajmsa koje treba obavezno posetiti u ovoj godini.

Praznik zaštitnika vinara i vinogradara – svetog Vinka ili Vinsenta, kako se zove u zavisnosti od područja, u subotičko – horgoškoj peščari se obeležava već 12 godina, tačnije od kako je na taj dan 2002. i osnovan ovaj viteški red ljubitelja vina i čuvara vinske tradicije ovom području.

Prvi ulazak u vinograd u novoj godini na Dan svetog Vinka, tradicionalno označava i početak vinskih svečanosti.  Prva u nizu je večerašnji bal na Paliću, koji će prirediti viteški red „Arena Zabatkiensis“ uz autohtona vina, proizvedena u podrumima subotičko – horgoške peščare i njima prilagođenim jelima.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje Dana "Svetog Vinka" Obeležavanje Dana "Svetog Vinka" Obeležavanje Dana "Svetog Vinka" Obeležavanje Dana "Svetog Vinka" Obeležavanje Dana "Svetog Vinka" Obeležavanje Dana "Svetog Vinka" Obeležavanje Dana "Svetog Vinka" Obeležavanje Dana "Svetog Vinka"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 3173
Povezane teme

dan svetog vinka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.