Komentara: 9
Pregleda: 2986
Foto

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2023. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik Žrtvama fašizma i spomen kompleks palim Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Današnji dan je, po rečima gradonačlenika Stevana Bakića,  jedan od najznačajnijih datuma, ne samo u 20. veku, nego u celoj istoriji čovečanstva jer je tada završen najveći vojni sukog u istoriji ljudskog roda.

- Kapitulacijom nacističke Nemačke i njenih saveznika, ne samo da su okončana stradanja i zločini koje je ljudska civilizacija ikada videla, već je poražena monstruozna ideologija nacizma i fašizma, kada su milioni ljudi ubijeni, proterani i raseljeni samo zato što pripadaju drugim nacijama ili veroispovestima – podsetio je gradonačelnik Bakić, dodajući da tačan broj žrtava nikada ije utvrđen. – Istorijskoj pobedi svoj doprinos je dala i Subotica,  gde su u antifašističkom pokretu bili pripadnici svih nacija. Stradalo je više od sedam hiljada građana Subotice koja se ponosi svojom antifašističkom tradicijom, neguje sećanje na žrtve. Svedoci smo da i danas postoje pokušaji revizije i potiskivanje istorije i značaja svih onih koji su tada imali smelosti da se uhvate u koštac sa najvećim zlom. Sećanje na antifašizam nosi snažnu poruku neodrživosti jednoumlja i diskriminatorskog odnosa prema nekome ko je drugačiji.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Uloga Crvene armije je bila presudna u završnim borbama, kada se sjedinila sa našom vojskom.

- Trudićemo se da i narednih godina na dostojanstven način obeležavamo 9. maj, Dan pobede, dan kada je prestalo veliko zlo 20. veka, naci-fašizam koji je pet godina vladao Evropom i odeneo 50 miliona žrtava. Obaveza generacija koje dolaze je da nikad ne zaborave ovaj dan i sva dešavanja u tom periodu, moramo ih podsticati da ga obeležavaju i učine sve da se nikad više ne ponovi – poručio je Aleksandar Toković, predsednik SUBNOR-a Subotice.

U ime Grada Subotice vence je položila delegacija predvođena gradonačelnikom Subotcice, kao i Bojan Šoralov, načelnik SBO, delegacije ambasade Ruske federacije, Jevrejske opštine Subotica, nevladine organizacije.

Izvor: Subotica.com

Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi

Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca u Dudovoj šumi
Pogledaj ostale fotografije

Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma

Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma Dan pobede nad fašizmom - polaganje venaca na Trgu žrtava fašizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 časova
Komentara: 9
Pregleda: 2986
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

stevan bakić

aleksandar toković

spomenik žrtvama fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.