Komentara: 11
Pregleda: 5804

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2014. u 16:58h
Izvor: subotica.rs
Dan pobede nad fašizmom - 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su delegacije grada Subotice i SUBNOR-a, Severnobačkog okruga, ambasada Rusije i Belorusije u Beogradu, konzulata Mađarske i Republike Hrvatske u Subotici, Jevrejske opštine i drugih udruženja i organizacija.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR Subotica Maksim Bakrač rekao je, tom prilikom, da sve slobodarske i demokratske zemlje Evrope, među kojima je i Srbija, obeležavaju 69. godišnjicu veličanstvene pobede snaga antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu nad najvećim zlom 20. veka - nacifašizmom, čije su vođe primorane 9. maja 1945. godine na bezuslovnu kapitulaciju posle šest godina ili 2.194 dana.

- Najkrvaviji rat u istoriji čovečanstva, koji je odneo preko 50 miliona ljudskih žrtava, vođen je na prostoru 61 države sveta ili na 22 miliona kvadratnih kilometara, uz učešće oko 80 posto populacije - kazao je Bakrač, poručujući istovremeno da se ne sme dozvoliti da se aveti prošlosti u bilo kom vidu vrate, kako se ne bi desio novi Holokaust, deportacije i masovna pogubljenja.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić je istakao da je na današnji dan, pre 69 godina, okončano najveće stradanje i uništavanje koje je ljudska civilizacija ikada videla.

- Deveti maj simbolizuje pobedu slobodnog sveta nad totalitarnim mrakom nacizma koji je pretio da ga uništi. U istorijskoj pobedi nad fašizmom i nacizmom veliki doprinos dala je Narodnooslobodilačka borba, Srbija, a ne može se zaboraviti ni doprinos Subotice. O velikoj ulozi Rusije govori činjenica da je 75 odsto nacističkih divizija uništeno na istočnom frontu i da je najveći broj žrtava dala Rusija - kazao je Maravić.

Posle Drugog svetskog rata, podsetio je, i najkrvavijeg sukoba u istoriji čovečanstva u Evropi je pokrenut proces integracija i unapređenja odnosa kao vid borbe za demokratske vrednosti na čijim stubovima leži današnja zajednica evropskih država.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

U našem narodu prisutna je jaka antifašistička tradicija, a mir, solidarnost i tolerancija su principi na kojima se naše društvo razvija, rekao je on, i dodao da se samo zajedno možemo suprotstaviti izazovima današnjice i svakoj pretnji, jer nacizam i fašizam nikada nisu potpuno uništeni.

- Obaveza svih nas je da negujemo tekovine antifašističke borbe i pobede u Drugom svetskom ratu, a to su duboka ljudska opredeljenja za mir, slobodu i toleranciju. U obavezi smo, takođe, da pamtimo i da se podsećamo na sve strahote zla i na sve žrtve koje su pale da bi nama i generacijama koje dolaze bilo bolje - naglasio je Ilija Maravić.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede obeležen je i prigodnim programom subotičkih srednjoškolaca. Po završetku svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci su položeni i na spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Izvor: subotica.rs
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5804
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

ilija maravić

društvo srpsko ruskog prijateljstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.