Komentara: 31
Pregleda: 6181

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

10.10.2014. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom Skupštine grada, odavanjem počasti i polaganjem venaca na Spomenik žrtava fašizma i palim Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi obeleženo je 70 godina od oslobođenja Subotice.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

- "Na današnji dan 1944. godine borci subotičkog partizanskog odreda susreli su se kod Malog Bajmoka sa borcima Crvene armije, a vrhunac borbe dogodio se na Železničkoj stanici, gde je teško ranjen Jovan Mikić Spartak, komadant subotičkog odreda" – podsetio je gradonačelnik Jene Maglai i dodao:

- "Ono što ne smemo da zaboravimo je da su antifašistički pokret u Subotici činili ljudi različite nacionalne i verske pripadnosti, različitog obrazovanja i društvenog položaja, ali jedinstveni u borbi za slobodu. Naša obaveza je da se uvek sa ponosom sećamo ovog datuma i odamo počast onima koji su stradali zbog svoje antifašističke orjentacije."

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Maglai je naglasio i da danas često postoje pokušaji revizije Drugog svetskog rata i drugačijeg posmatranja antifašističke ideologije.

- "Ti pokušaji naknadnog oblikovanja davno završenih događaja samo se osiromašivala i degradirala puna percepcija prošlosti. Od izuzetne je važnosti da budemo odlučni u borbi protiv takvih pokušaja i politika, naročito što su generacije pre nas platile previsoku cenu za izvojevanu slobodu." – istakao je Maglai i dodao da je oko 7.000 Subotičana stradalo u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti su prisustvovali Vladimir Krušev, ambasador Belorusije, Nikolaj Džigulj, sekratar ukrajinske ambasade, Sergej Kosarev, prvi sekretar ambasade Rusije, Dragan Đurić, generalni konzul Hrvatske,  Laslo Takač, prvi konzul Mađarske, Maksim Bakrač, predsednik gradskog odbora SUBNOR-a, državni sekretari...

Svečanoj sednici nisu prisustvovali odbornici Saveza vojvođanskih Mađara, dok među delegacijama koje su polagale vence nije bilo predstavnika mađarskog konzulata.

Položeni venci na Spomenik žrtvama fašizma i Crvenoarmejcima

Mnogobrojne delegacije položile su vence na spomenik Žrtava fašizma koji su izgubili živote u borbi dugoj 4 godine protiv fašističkih snaga. Venci su položeni i na spomenik palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Izvor: Subotica.com

Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima

Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma

Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma
Pogledaj ostale fotografije

Svečana sednica Skupštine grada

Svečana sednica Skupštine grada Svečana sednica Skupštine grada Svečana sednica Skupštine grada Svečana sednica Skupštine grada Svečana sednica Skupštine grada Svečana sednica Skupštine grada Svečana sednica Skupštine grada Svečana sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije

Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice

Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Izložba dečijih radova povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 6181
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

velika većnica

50 projekat

svečana sednica

dan oslobođenja subotice

trg žrtava fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.